AGROKOR ODUSTAO

Delta predala ponudu za Mercator

03.02.2009 u 14:52

Bionic
Reading

Rok za dostavljanje neobvezujućih ponuda za 48 posto dionica Mercatora istekao je u ponoć, ponudu je predala i srpska kompanija Delta Holding, ali ne i hrvatski Agrokor

Slovenskih mediji pišu da je za kupovinu Mercatora zainteresirano 10 do 15 kupaca koji su predali ponude. Slovenski portal 24ur.com objavio je da je srpski Delta Holding već potvrdio svoju ponudu za kupovinu i da je, neslužbeno, među ostalim ponuđačima i hrvatski Agrokor

Suprotno tome, za tportal je Anja Linić, glasnogovornica Agrokora, izjavila da Todorićev koncern nije predao ponudu za kupnju Mercatora.

Slovenski list Finance piše da balkanski tajkuni neće uspjeti kupiti Mercator, pozivajući se na pisanje Business.hr-a, koji je objavio da je koncern Agrokor, koji je u vlasništvu Ivice Todorića, toliko financijski iscrpljen da mu savjetnici već predlažu prodaju njegovog trgovačkog lanca Konzum.

Prema pisanju slovenskog lista, financijski problemi muče i Delta Holding Miroslava Miškovića, koji ima oko 750 milijuna eura kredita koje teško financira.

U krugu investicijskih bankara postoji sumnja da vlasnici Mercatora misle ozbiljno, zbog nejasnog javnog poziva i loše situacije na financijskim tržištima. Bankari sumnjaju da je na natječaj stigla dovoljno kvalitetna ponuda koja bi zadovoljila apetite vlasnika Mercatora - Boška Šrota

Prema njima bi potencijalni kupac teško uspio sakupiti 600 milijuna eura, koliko Mercator vrijedi na burzi, dok prema informacijama lista Finance, prodavatelji očekuju najmanje 300 eura za dionicu Mercatora, što je skoro duplo više od trenutne vrijednosti dionice na Ljubljanskoj burzi.

U drugoj fazi prodaje Mercatora moći će sudjelovati samo oni ponuđači koje prodavači ocjene primjerenima i pozovu ih na suradnju u daljim postupcima, kada će im biti omogućen i detaljni pregled poslovanja Mercatora, na osnovi kojeg će moći predati obvezujuću ponudu.

Rok za predaju obvezujućih ponuda bit će poznat na početku sljedeće faze prodaje, dok će treća faza početi otvaranjem obvezujućih ponuda.

Vlasnici Mercatora su u svojoj ponudi za prodaju zadržali pravo da u bilo kojoj fazi postupka prodaje pozovu ponuđače da dopune svoje ponude, kao i da s njima obave pregovore i bez ikakve odštete bilo kada prekinu postupak prodaje ili pregovora, bez objašnjenja. Istovremeno se prodavatelji nisu obavezali ni da će biti dužni sastaviti ponudu o prodaji dionica Mercatora.

Najveći slovenski trgovački lanac Merkator u većinskom je vlasništvu Pivovarne Laško, koju vodi Boško Šrot i Infond Holding, koji je većinski vlasnik Pivovarne Laško.