POSLOVNI REZULTATI KARIZMATIKA

Milijunska dobit Zlatka Sudca

18.08.2010 u 07:52

Bionic
Reading

Kako i priliči karizmatiku koji se predstavlja kako uspješno hoda po vodi, Zlatko Sudac glatko je prebrodio krizu, uvećavši prihode svoje tvrtke Joshua u 2009. godini za pet puta, na 2,9 milijuna kuna

Kontroverzni svećenik Zlatko Sudac, za jedne stigmatik i iscjelitelj, za druge šarlatan i neukusni imitator Isusa Krista, osnovao je 2008. izdavačku tvrtku Joshua, koja je objavila knjigu Dunje Ujević 'Zlatko Sudac, razgovori'. Kako je tvrtka registrirana u Zagrebu krajem 2008. godine, prihodi su za tu godinu nepotpuni i iznosili su tek nešto više od pola milijuna kuna, a dobit oko 200 tisuća kuna.


Zato je realniji prikaz Sudčeva poslovanja u kriznoj 2009. godini, kada su, prema javno dostupnom financijskom izvješću, prihodi tvrtke Joshua skočili na 2,9 milijuna kuna, a dobit na skoro 1,5 milijuna kuna. Nakon hit-knjige u kojoj novinarka razgovara s vlasnikom tvrtke, Joshua d.o.o. je u 2009. objavila i Sudčev CD 'Put, istina i život', prvi nosač zvuka duhovne glazbe koji se progurao na Konzumove blagajne.

Kako je vidljivo iz financijskog izvještaja tvrtke, čiji je osnivač Zlatko Sudac, a prokurist Bosiljko Mišetić, inače ministar pravosuđa u Tuđmanovo vrijeme, zalihe Joshue d.o.o. trenutno se odnose na knjige i CD-ove, no proizvodni program možda postane i raznovrsniji, jer se Sudac predstavlja na svojim web stranicama kao vrlo svestran umjetnik – slikar, kipar, pjevač i književnik.

Spomenuti web portal velečasni Sudac osnovao je na proljeće, kada ga je raskošno reklamirao na HRT-u u elitnom terminu prije 'Dnevnika' i putem džambo plakata, da bi kasnije najavio i daljnju medijsku ekspanziju - osnivanje katoličke televizije.

Zlatko Sudac obećao je da će novac od prodaje knjiga i CD-ova koristiti isključivo za humanitarne svrhe: za pomoć braniteljima i pokretanje pastoralnog centra, koji je u početku bio planiran na Krku, no sada ga namjerava graditi u Jastrebarskom. Centar će moći primiti 5.000 posjetititelja, uz dvorane za seminare imat će i bolnicu i hospicij, a proizvodit će i vlastitu hranu i struju. Svećenik tvrdi da već ima osigurane izvore financiranja, čeka se samo dozvola Crkve.

Odluka o raspodjeli dobiti iz 2009. pokazuje da je prošlogodišnjih 1,5 milijuna kuna raspoređeno u zadržanu dobit, što računovodstvenim rječnikom znači da nije isplaćena vlasniku kroz dividendu. No je li išta od toga otišlo u humanitarne svrhe, nije poznato.