PRESTIGLA JAPAN

Kina će do 2020. postati prva ekonomija svijeta!

17.08.2010 u 07:52

Bionic
Reading

Kina je pretekla Japan i zauzela mjesto druge najveće ekonomije svijeta u posljednjem tromjesečju, čime je u trideset godina prešla put iz komunističkog izoliranog gospodarstva u ekonomsku supersilu

Japanski BDP za drugo tromjesečje godine iznosio je 1,288 bilijuna dolara, što je manje od kineskih 1,337 bilijuna, priznale su japanske vlasti. Ipak, Japan je zadržao poziciju vodećeg ubroje li se podaci iz prve polovice 2010, ograđuje se državna japanska statistička agencija.

Kina je povela svjetsku ekonomiju prema oporavku prošle godine s gospodarstvom čak 90 puta većim od onoga 1978. kada je lider Deng Xiaoping počeo uvoditi reforme koje su otvorile kinesko gospodarstvo slobodnom tržištu. Stručnjaci iz Goldman Sachsa izračunali su da će zemlja sa čak 1,3 milijarde stanovnika prestići najjaču ekonomiju svijeta, SAD, do 2027. odnosno da će tada njezin BDP narasti na čak 14 bilijuna dolara na godišnjoj razini. Glavni indeks šangajske burze narastao je za čak 2,1 posto, što je najveći skok u posljednjem mjesecu.

Kina je lani prestigla SAD i postala najveće automobilsko tržište, kao i Njemačku koja je dotada čvrsto držala mjesto najvećeg izvoznika na svijetu. Ova je zemlja najveći svjetski kupac željezne rude i bakra, a drugi je najveći uvoznik sirove nafte. Ipak, razloga za euforiju nema, upozorava analitičar David Cohen, pa upozorava da je ekonomije Kine i Japana iznimno teško uspoređivati na kvartalnoj razini.

Kineska ekonomija se hladi zbog poteza vlade koja nastoji kontrolirati rast cijena nekretnina ograničavanjem pristupa kreditima, koji su lani narasli na rekordnih 1,4 bilijuna dolara. Industrijska proizvodnja rasla je po najmanjoj stopi u zadnjih 11 mjeseci u srpnju, a prodaja nekretnina je posustala s obzirom na ponudu kredita. China Petroleum & Chemical Corp prošlog su mjeseca izjavili da će potražnja za sirovom naftom rasti usporenijim tempom.

Ipak, bez obzira na skromnije podatke, PricewaterhouseCoopers daje optimistične ocjene za Kinu, kojoj predviđa pobjedu nad ostalim ekonomskim silama već 2020. Kineski rast BDP-a u drugom kvartalu od čak 10,3 posto u usporedbi s japanskim od jedva dva posto pokazuje velik jaz, pa Shen Jianguang, ekonomist iz Mizuho Securities Asia Ltd., ocjenjuje da Japan neće uspjeti zadržati drugu poziciju među ekonomskim liderima svijeta.

Četiri od deset najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji je iz Kine, a to su PetroChina Co., Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Mobile Ltd. te China Construction Bank Corp. Agricultural Bank of China povećala je razinu inicijalne javne ponude na 22,1 milijardu dolara ovog mjeseca, čime je postala četvrta najveća banka na svijetu po tržišnoj vrijednosti. Kina bi mogla biti najveće tržište IPO-a 2010. s obzirom da procjena PricewaterhouseCoopersa predviđa da će njezine kompanije u Šangaju i Shenzhenu prikupiti preko 500 milijardi juana, odnosno čak 74 milijardi dolara.

Otvaranjem gospodarstva slobodnom tržištu Kina je iz siromaštva izvukla čak 300 milijuna svojih stanovnika, pokazuju podaci UN-a. Ipak, nacija ostaje u skupini zemalja u razvoju, s bruto društvenim dohotkom per capita od 2,940 dolara, čime je Kina tek 127. zemlja u svijetu, a standard njezinih građana usporediv je s onim građana Angole ili Azerbajdžana.