KRIZA TELEKOMA

Prvi put pada promet i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji

13.08.2010 u 15:04

Bionic
Reading

I u nepokretnim (fiksnim) i u pokretnim (mobilnim) hrvatskim telekomunikacijskim mrežama i u prvih šest mjeseci i u drugom tromjesečju ove godine utrošeno je manje minuta nego u istim mjesecima prošle godine, što je prvi put nakon niza godina u kojima je ta potrošnja bar u jednoj vrsti mreža rasla, a nastavljen je i pad SMS-ova te MMS-ova u mobilnim mrežama

Podaci Državnog zavoda za statistiku za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju i da se potrošnja minuta u obje vrste mreža prvi put približila istoj brojci, odnosno u pokretnim je mrežama utrošeno nešto malo više minuta, 2,88 milijardi, a u nepokretnim je utrošeno 2,63 milijarde minuta.

Time su obje vrste mreža prvi put zabilježile i jednak pad utrošenih minuta, od po 1,8 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Gotovo polovica ukupnih polugodišnjih minuta u obje vrste mreža utrošena je samo u drugom ovogodišnjem tromjesečju - u pokretnim 1,49 milijardi ili 2 posto manje nego u istom lanjskom tromjesečju, a u nepokretnim 1,26 milijardi ili 3,3 posto manje.

U obje vrste mreža pritom je većina minuta i u pola godine i u drugom tromjesečju utrošena u unutarnjem prometu, i to manje nego prošle godine.

U pokretnim je mrežama tako u unutarnjem prometu u šest mjeseci i u drugom tromjesečju utrošeno po 98,6 posto ukupnih minuta, a u nepokretnim nešto malo više od po 95 posto ukupnih minuta.

Osim u minutama pokretne (mobilne) mreže zabilježile su i nastavak pada SMS (tekstualnih) te MMS (multimedijalnih) poruka, pri čemu je postotak pada MMS-ova prvi put manji od pada SMS-ova, ali treba imati u vidu da je MMS poruka ukupno uvijek znatno manje nego ovih drugih.

SMS-ova je u šest mjeseci ove godine bilo 1,5 milijardi ili 17,6 posto manje nego u lanjskih šest mjeseci, dok ih je u drugom ovogodišnjem tromjesečju bilo 17,1 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju ili 749 milijuna.

MMS poruka u šest je mjeseci bilo 10,5 milijuna ili 12,4 posto manje, dok ih je u drugom tromjesečju bilo 5,37 milijuna ili 13,3 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.