LIPANJSKI MINUS 1,7 POSTO

Potrošnja u trgovini pada 21. mjesec zaredom

12.08.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u lipnju u odnosu na svibanj nominalno bio veći za 4,6 posto, a realno za 5,1 posto, dok se na godišnjoj razini i dalje bilježi pad, no po nižim stopama nego ranije

Tako je u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine promet od trgovine na malo nominalno bio manji za 1,7 posto, a realno za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U lipanj se četvrti mjesec zaredom bilježi rast prometa od maloprodaje na mjesečnoj razini (u odnosu na prethodni mjesec). Međutim, lipanj je dvadesetiprvi mjesec za redom u kojem je nastavljen, premda usporen, pad prometa od trgovini na malo na godišnjoj razini.

Statistički podaci za šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju pak pad prometa od trgovine na malo nominalno za 5 posto, a realno za 5,3 posto.

Na mjesečnoj razini statistika prometa od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, bilježi nominalni rast za 4,6 posto.

Pritom je većina trgovačkih struka na mjesečnoj razini ostvarila nominalni rast prometa.

Najveći je rast u lipnju u odnosu na svibanj zabilježen u prodaji električnih aparata za kućanstvo za 13,1 posto, potom alkohola i drugih pića za 12,6 posto, kruha, peciva, tjestenina i slatkiša za 11,4 posto, kod ostalih nespecijaliziranih prodavaonica 10,9 posto, namještaja opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo 8,1 posto, motornih vozila 7,7 posto.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama na koje se odnosi više od trećine ukupne hrvatske maloprodaje, u lipnju je u odnosu na svibanj prodaja povećana za 6,1 posto.

Na godišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najizrazitiji je pad u maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo, za 12,2 posto te kod ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama za 11,7 posto.

Promet od prodaje motornih vozila u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine bilježi nominalni pad za 11,2 posto, dok je u šest mjeseci još izraženiji i iznosio je 28,7 posto.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet je u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bio nominalno manji za 2,9 posto.

Pet je trgovačkih struka u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine zabilježilo nominalni rast prometa od trgovine na malo.

Rast prodaje električnih aparata za kućanstvo na godišnjoj je razini iznosio 15,2 posto, ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda 10,2 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša 5,1 posto, motornih goriva i maziva 4,7 posto, te željezne robe, boja i stakla 0,2 posto.