TALIJANSKA VEZA

Dioki formira vinilni mediteranski lanac

11.08.2010 u 11:02

Bionic
Reading

Suradnja talijanske i hrvatske petrokemijske industrije s tradicijom dugom više od dva desetljeća uskoro bi mogla učiniti novi iskorak uspostavom takozvanog Mediteranskog vinilnog lanca, proizvodnje PVC-a od osnovne sirovine do finalnog proizvoda. Taj se iskorak očekuje uspostavom poslovne suradnje između domaćeg Diokija i talijanske kompanije Vinyls Italia, koju je nedavno najavio i talijanski državni tajnik za gospodarski razvoj Stefano Saglia

Riječ je o ponovnom pokretanju proizvodnje PVC-a, nakon prekida od godine dana, u tvornici u Ravenni koja je trenutno pod posebnom upravom nakon promjene vlasničke strukture. Ta bi tvornica kao sirovinu koristila vinil-klorid monomer (VCM) proizveden u nedavno obnovljenom postrojenju za proizvodnju VCM-a Dina Petrokemije. Kako Dina Petrokemija sirovinu za proizvodnju VCM-a nabavlja iz Italije, točnije iz tvornice etil-diklorida (EDC) u Asseminiju na Sardiniji, isporukom Dininog proizvoda tvornici u Ravenni, gdje bi se on prerađivao u finalni produkt, PVC, zatvorio bi se vinilni lanac na području Mediterana.

Moguća suradnja plod je prošlotjednih razgovora između talijanskog Ministarstva gospodarskog razvoja i Diokija, kada je utvrđeno da postoji obostrani interes za uspostavu poslovnih odnosa

Isporuka VCM-a za tvornicu u Ravenni mogla bi krenuti već krajem ovog mjeseca, potvrdio je vlasnik Dioki grupe Robert Ježić. Stručnjaci Dina Petrokemije na čelu s inženjerom Mihom Vukovićem ovih dana borave u Ravenni gdje, zajedno s rukovodstvom tamošnje tvornice PVC-a, vrše provjeru tehničke osposobljenosti pogona i obavljaju završne pregovore te utvrđuju konkretne datume početka proizvodnje. Opskrbu tvornice PVC-a u Ravenni u Diokiju smatraju logičnim nastavkom dugogodišnje uspješne suradnje s talijanskom petrokemijskom industrijom.

Dioki će u Ravennu plasirati proizvod iz tvornice VCM-a u Dina Petrokemiji, koja nakon rekonstrukcije ulazi u red najsuvremenijih u svijetu, s kapacitetom proizvodnje od 200.000 tona godišnje. Ako suradnja s tvornicom Vinyls Italie u Ravenni bude uspješna, u slijedećoj fazi moguće je i ponovno pokretanje proizvodnje emulzionog PVC-a u tvornici Vinyls Italie u Porto Torresu na Sardiniji. Talijanska Vlada krajem kolovoza raspisuje međunarodni tender za prodaju Vinyls Italie, što, prema dogovoru, ne prejudicira mogući komercijalni doradbeni dogovor.

Obje su strane na ovaj način otvorile novi oblik poslovne suradnje koji, kako poručuju iz Diokija, može dovesti do njihovog ulaska u vlasničku strukturu Vinyls Italia.