ANALIZA PO ŽUPANIJAMA

Najuspješniji zagrebački i istarski poduzetnici

10.08.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Najbolju ekonomičnost poslovanja kao i produktivnost rada mjerenu neto dobiti po zaposlenom u Hrvatskoj su u prošloj godini imali poduzetnici u Istarskoj županiji, dok su prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom ukupnim prihodom po zaposlenom najbolje rezultate imali poduzetnici u Gradu Zagrebu

Pokazuju to podaci Financijske agencije o više pokazatelja uspješnosti poslovanja hrvatskih poduzetnika po županijama, pri čemu iz Fine napominju da ti podaci imaju ilustrativni karakter jer se struktura gospodarstva po županijama veoma razlikuje.

Tako prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom ukupnim prihodima po zaposlenom nabolji rezultat imaju poduzetnici u Gradu Zagrebu, a najmanji u Ličko-senjskoj županiji, pokazuju podaci iz publikacije Fine 'Analiza 2009 - financijski rezultati poslovanja poduzetnika po županijama'.

Ukupni prihodi po zaposlenom kod poduzetnika u Gradu Zagrebu u 2009. godini iznosili su 915 tisuća kuna.

Slijede Zagrebačka županija sa 752 tisuće kuna i Istarska županija sa 641 tisućom kuna ukupnih prihoda po zaposlenom.

Najmanji ukupni prihodi po zaposlenom ostvareni su prošle godine u Ličko-senjskoj županiji, u iznosu od 355 tisuća kuna. Među najslabije rangiranima su i Požeško-slavonska županija sa 384 tisuće kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija sa 413 tisuća kuna.

Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom neto dobiti (dobit minus gubici) po zaposlenom, prošle godine su u 11 županija zabilježeni neto gubici, a u deset neto dobit po zaposlenom.

Najveća neto dobit po zaposlenom od 28 tisuća kuna ostvarena je u Istarskoj županiji.

Slijede poduzetnici u Karlovačko županiji sa neto dobiti od 15,2 tisuće kuna po zaposlenom, te Grad Zagreb sa 15,1 tisućom kuna.

Najslabiji rezultati postignuti po tom pokazatelju su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, s neto gubitkom po zaposlenom od 29 tisuća kuna.

U Sisačko-moslavačkoj županiji taj je gubitak iznosio 27 tisuća kuna, u Šibensko-kninskoj 26,4 tisuće kuna, a u Vukovarsko-srijemskoj 26,1 tisuću kuna.

Prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja (ukupni prihodi prema ukupnim rashodima), prihodi poduzetnika bili su veći od rashoda u 12 županija, a u devet se nije uspješno poslovalo jer su rashodi nadmašili prihode, navode iz Fine.

Najbolju ekomoničnost imali su poduzetnici u Istarskoj županiji koji su na 100 kuna rashoda ostvarili 105,88 kuna prihoda.

Slijede poduzetnici Karlovačke županije sa 104,54 kune ostvarenih prihoda na 100 kuna rashoda, Krapinsko-zagorske sa 102,99 kuna, Zagrebačke županije 102,64 kune, Grada Zagreba 102,61 kunom.

Po tom su pokazatelju najslabije poslovali poduzetnici Sisačko-moslavačke županiji koji su na 100 uloženih kuna ostvarili 94,16 kuna prihoda.

Među poduzetnicima sa slabom ekonomičnošću su i oni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su na 100 kuna rashoda ostvarili 94,32 kune prihoda, potom u Šibensko-kninskoj sa 95,36 kuna, Vukovarsko-srijemskoj sa 95,67 kuna prihoda na 100 kuna rashoda i dr.