DAJ ŠTO DAŠ

Hypo rasprodaje Pašalićeve stanove

10.08.2010 u 10:29

Bionic
Reading

Tvrtka Kapital konzalting u vlasništvu Ivića Pašalića ponovno je spustila cijene svojih stanova u naselju Odra pokaraj Zagreba – s početnih više od 2.000 eura po četvornome metru, koliko su tražili nakon dovršetka gradnje prošle godine, na aktualnih 1.650 eura. Stanovi su sada uključeni i u posebnu akcijsku ponudu Hypo banke s kamatom od 5,5 posto

Međutim, trenutna akcijska cijena vjerojatno nije i konačna. Sudeći po ponudama privatnih vlasnika na internetskim stranicama, koji trenutačno traže oko 1.500 eura po kvadratu, i Pašalićeva tvrtka spremna je u direktnim pregovorima cijenu kvadrata dodatno spustiti.

Pašalić je već nekoliko puta morao snižavati cijene u naselju s oko 350 stanova sagrađenom između Velike Gorice i Novog Zagreba za koje je podigao i kredite od gotovo 200 milijuna kuna. Nakon prvih teškoća s prodajom, kvadrat stana pojeftinio je na 1.900 eura, a slijedio je projekt najma stanova s pravom kupnje po cijeni od 1.800 eura za kvadrat.

Hypo leasing i Hypo banka, glavni kreditori, već su mu nekoliko puta reprogramirali kredit, ali prodaja i dalje stoji.

Poslovno izvješće Kapital konzaltinga za 2009. otkriva alarmantnu situaciju – vrijednost zaliha, odnosno neprodanih stanova, iznosi gotovo 203 milijuna kuna, čime se gotovo izjednačila s visinom kreditnih obveza tvrtke.

Usto, izvješće revizora otkriva i problematične stavke u bilanci – naplata nije izvjesna za čak 9,3 milijuna kuna iskazanih potraživanja na ime danih zajmova, a nije izgledna ni naplata od 479 tisuća kuna potraživanja od kupaca.