TOP INOZEMNE DESTINACIJE

Jeftini Tunis zaveo Hrvate

06.08.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Tradicionalno, kad je riječ o ljetovanju, većini Hrvata to znači odmor na Jadranu. Tek zadnjih nekoliko godina pojavom jeftinih aranžmana porastao je interes za 'tuđim' morima

Ove godine, slično kao i lani, inozemne top ljetne destinacije za Hrvate su Tunis, Egipat, Grčka, Turska i Španjolska.

Prema informacijama iz turističkih agencija Generalturista, Adriatica. neta i Kompasa, prodaja ljetovanja izvan Hrvatske su na razini prošle godine s trendom rasta s izuzetkom Grčke. Zbog štrajkova i nemira smanjen je broj rezervacija za tu zemlju.

Jelsa - najpopularnija domaća destinacija

Tri najpopularnije domaće destinacije ovog ljeta su Jelsa na Hvaru, Postira na Braču i Biograd. Prema Puškaru, i to pokazuje da je ove godine cijena najvažniji kriterij za odabir mjesta za odmor.

'Kod nas se taj broj prepolovio. Ipak nema odustajanja od već plaćenih rezervacija. Radi se o gostima koji Grčku dobro poznaju, pa žele tamo ići i znaju da su otoci - Rodos, Santorini ili Kreta - posebna priča i da imaju svoj život daleko od Atene', kaže Ivan Pukšar direktor agencije Kompas.

Najveći su segment za Grčku, objašnjava on, maturalci gdje se došlo do značajnog pada pa se sad srednjoškolci više odlučuju za Španjolsku, Prag ili čak Tunis.

Manji broj upita i rezervacija za ljetovanje u Grčkoj bilježe i u Generalturistu, dok u Adriatica.netu je interes na razini prošle godine.

Veliki je hit ove sezone Tunis koji, kažu turistički agenti, ruši sve rekorde popularnosti. Prije svega to je zahvaljujući izuzetno povoljnim cijenama (mogu se naći aranžmani jeftiniji od dvije tisuće kuna), ali i direktnim zrakoplovnim linijama iz Zagreba i Osijeka.

'Hrvati su sve do prije godinu-dvije pokazivali jako slab interes za drukčijim odmorom od onoga na Jadranu. Međutim situacija se mijenja i vjerujem da će trendovi ići u tom smjeru. Nove destinacije, novi tipovi odmora i više paketa sa zrakoplovom', predviđa Pukšar.