PRIVATIZACIJA

Hoteli Živogošće i Podgora očajnički traže kupca

06.08.2010 u 11:32

Bionic
Reading

U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) u ponedjeljak, 9. kolovoza, održat će se otvaranje ponuda za kupnju većinskih dioničkih udjela iz državnog portfelja u dvije hotelske tvrtke na makarskoj rivijeri hotelima Živogošće i Podgora

Natječaje za te udjele HFP je objavio početkom lipnja ove godine i to po sedmi put u zadnjih nekoliko godina, s krajnjim rokom za dostavu ponuda 9. kolovoza do 14 sati.

Neslužbeno se doznaje da je po tom natječaju otkupljeno 'nešto ponudbene dokumentacije', a hoće li biti i ponuda znat će se u ponedjeljak.

Za razliku od prijašnjih natječaja na ovom je za većinske dioničke udjele u te dvije hotelske tvrtke početna tražena cijena smanjena na po pet posto od njihove nominalne vrijednosti, slijedom čega i atraktivnosti lokacija obje kuće u HFP-u vjeruju i u odaziv investitora.

Tako se za 75,21 posto dionica Hotela Živogošće traži početnih 4,2 milijuna kuna, a za 55,67 posto dionica Hotela Podgora 3,7 milijuna kuna.

Uz cijenu potencijalni ponuditelji moraju zadovoljiti i niz drugih obveznih uvjeta natječaja, među kojima zadržati djelatnost tvrtki te zatečeni broj zaposlenih na dvije godine (njih 85 u Živogošću i 115 u Podgori) i/ili provesti program zbrinjavanja eventualnog viška.

Trebaju dostaviti i poslovni s investicijskim planom za narednih pet godina, te podmiriti sve dospjele obveze pokrivene državnim jamstvima u roku od 60 dana od sklapanja ugovora, kao i preuzeti obvezu plaćanja nedospjelih i svih ostalih dospjelih obveza prema svim drugim vjerovnicima.

U natječaju se navodi da su ukupna aktiva i obveze Hotela Živogošće prema podacima Uprave na dan 31. prosinca 2009. iznosile po 132,2 milijuna kuna, dok je ukupna aktiva Hotela Podgora bila 262,1 milijun kuna, a ukupne obveze 133,8 milijuna kuna.