ŠOPING-CENTRI U KRIZI

West Gate sniženjima otima kupce City Centru One

06.08.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Većini zagrebačkih šoping-centara padaju prihodi, a otvaranjem Arena Centra na laništu najesen, konkurencija će se dodatno zaoštriti. No trgovci očekuju oporavak tržišta maloprodaje u drugoj polovici ove i u sljedećoj godini

Jedan od rijetkih centara kojem su u 2009. porasli prihodi je City Centar One u vlasništvu tvrtke Gradski centar. Društvo je u 2009. ostvarilo 136 milijuna kuna prihoda, što je povećanje od 17,74 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali su rasli i rashodi pa su prošlu godinu završili sa 1,92 milijuna kuna gubitka.

U City Centru zadovoljni su trendovima u ovoj godini. 'Iako je promet u dva ljetna mjeseca znatno manji nego tijekom drugih razdoblja u godini, smatramo da je maloprodaja u fazi laganog oporavka. Tako su naši partneri u srpnju ostvarili četiri posto veći promet nego u istom mjesecu lani, a poslovanje centra u prvoj je polovici godine bilo sedam posto bolje nego u istom razdoblju lani. Rast prometa ne prati, nažalost, i rast posjećenosti, što je i dalje pokazatelj da ljudi manje kupuju', ističe Vlatka Svedružić zadužena za marketing i PR u CCO-u.

Tvrtka Euro Structor, u sustavu GTC Grupe, u čijem je vlasništvu zagrebački Avenue Mall bilježi pak pad ukupnih prihoda i rast dobiti. U prošloj je godini ostvarila 126,7 milijuna kuna prihoda, 3,8 posto manje nego 2008. godine, a dobit je smanjenjem rashoda porasla 221 posto, na gotovo 17 milijuna kuna. I u Avenue Mallu očekuju oporavak tržišta maloprodaje u drugoj polovici ove te u sljedećoj godini.

U plusu je, i to znatnom, i splitski Zakup, koji, među ostalim, upravlja trgovačkim centrom Joker. U prošloj je godini tvrtka ostvarila ukupan prihod od 59,8 milijuna kuna što je povećanje 21,85 posto u odnosu na prethodnu godinu, a dobit je višestruko porasla (sa 1,2 na 8,7 milijuna kuna).

Tvrtka Degi Jankomir, u čijem je vlasništvu galerija trgovačkog centra King Cross ostvarila je lani 50,16 milijuna kuna prihoda što je smanjenje od 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Uslijed osjetno povećanih rashoda, King Cross zabilježio je gubitak od 14,4 milijuna kuna.

Prihod tvrtke Centar kaptol iznosio je 50,36 milijuna kuna ili 4,25 posto manje nego prethodne godine. Dobit je prošle godine bila 4,54 milijuna kuna ili 34,7 posto manja nego godinu prije.

Novootvoreni centri, poput Roses fashion outleta i West Gatea, bilježe minuse, što je i očekivano.

Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima, očekuje da će najesen, otvaranjem Arena Centra na Laništu, doći i do novog preslagivanja snaga među centrima na području Zagreba.

'West Gate se velikim sniženjima do 70 posto pretvara u outlet centar i to je utjecalo na pad prometa u City Centru One. Promet će se dodatno smanjivati otvaranjem novog centra na Laništu', smatra Jeger, čija udruga s pojedinim centrima dogovara i dodatna smanjenja najamnina za zakupce kako bi zajedno s centrima podnijeli teret krize i pada potrošnje.