OSMI DAN ŠTRAJKA

Radnicima TLOS-a otkazi umjesto plaća

03.08.2010 u 14:54

Bionic
Reading

Poslodavac u zagrebačkoj Tvornici laboratorijske opreme i stakla (TLOS) uputio je Sindikatu energetike, kemije i nemetala (EKN) odluku o otkazu 42-ici radnika TLOS-a u kojoj osmi dan traje štrajk zbog neisplate plaća, priopćio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Iako radnici TLOS-a već osmi dan štrajkom pokušavaju naplatiti plaće za travanj, svibanj i lipanj, poslodavac im se uopće nije obratio nego je uputio EKN-u odluku o otkazu za 42 radnika TLOS-a, kaže se u priopćenju.

EKN je podnio kaznenu prijavu protiv obitelji Peričić koja upravlja TLOS-om, a inspekcijski nadzor je u tijeku, dodaje se.

Sindikat tvrdi da poslodavac u TLOS-u krši zakone te da je unajmio zaštitarsku službu da pazi na radnike kojima mjesecima nije isplatio putne troškove i plaće i od kojih traži da rade bez plaće.

'Kada oni to odbiju, bez problema im uručuje otkaz', prenose se u priopćenju riječi predsjednika EKN-a Ivana Tomca

Radnici TLOS-a štrajkaju od 27. srpnja. Prema tvrdnjama čelnika Sindikata energetike, kemije i nemetala, poslodavac radnicima za neisplaćene plaće za travanj (drugi dio), svibanj i lipanj ove godine duguje ukupno oko 2,18 milijuna kuna bruto. Prijevoz radnicima nije plaćen 18 mjeseci, što iznosi oko milijun kuna, a s ostalim potraživanjima blizu 3,5 milijuna kuna.

Sindikat planira provedbu štrajka do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate drugog dijela plaće za travanj.

TLOS proizvodi epruvete, pipete i sličnu laboratorijsku opremu.

Sindikat tvrdi da posla ima napretek, pa nije jasno zašto se ne isplaćuju plaće koje po sindikalnim podacima iznose oko 4.500 kuna bruto, odnosno 3.100 kuna neto