IZLAZAK IZ GUBITAKA

Varteks pregovara o preseljenju u Novi Marof

02.08.2010 u 09:19

Bionic
Reading

Novi Marof, a ne rubni dio Varaždina, moglo bi daleko prije biti mjesto preseljenja Varteksa, zahtjevnog projekta od kojeg ne odustaje poslovodstvo kompanije koja je u drugom kvartalu, nakon niza loših rezultata, ostvarila dobit od 800 tisuća kuna

Najveća domaća tekstilna i modna tvrtka, prema rezultatima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, od ožujka do lipnja ostvarila je ukupni prihod od 102,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi iznosili su 101,4 milijuna kuna. Pozitivan rezultat, nakon dugog vremena, posljedica je velikog rasta ostalih poslovnih prihoda, koji su sa 2,4 milijuna kuna ostvarenih lanjskom drugom kvartalu porasli na 35 milijuna kuna, a prihodi od prodaje pali sa 87 na 64 milijuna kuna.

Iako je u drugom kvartalu ove godine Varteks uspio smanjiti gubitak iz prvog kvartala od 18,6 milijuna kuna za 800 tisuća kuna, polugodišnji rezultat je daleko od priželjkivanih upravo zbog osjetnog pada prihoda od prodaje. Naime, ukupni prihod bio je 174 milijuna kuna, od čega je prodajom dobiveno 127 milijuna, a od ostalih poslovnih prihoda osigurano je još 44 milijuna kuna.

Nasuprot tome u prvom polugodištu prošle godine, kada je Varteks ostvario gubitak od 12 milijuna kuna, ukupan prihod kompanije bio je 185,7 milijuna kuna, pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 179 milijuna kuna, a ostali prihodi bili su tek nešto veći od pet milijuna kuna. Dakle, prihodi od prodaje u godinu dana pali su Varteksu za više od 50 milijuna kuna, što govori da bi polugodišnji rezultati Varteksa bili i lošiji da nije bilo, primjerice, prodaje dugotrajne imovine zahvaljujući kojoj je u drugom kvartalu ove godine dobiveno 16 milijuna.

Za zaustavljanje negativnih trendova u poslovanju Varteks, uz ostalo, već dulje se vrijeme planira i preseljenje iz sadašnjih, starih pogona u širem centru Varaždina. Naime, proizvodnjom u novijim pogonima osigurali bi se manji troškovi proizvodnje, a prodajom sadašnje atraktivne lokacije očekuju se dobri prihodi.

Budući da pregovori s Gradom Varaždinom o preseljenju na rubno gradsko područje nisu ni nakon pet godina doveli do konkretnog dogovora, poslovodstvo Varteksa otpočelo je razgovore s čelnicima drugih općina i gradova, a najdalje su otišli u pregovorima s Novim Marofom. Tu je, naime, prazan Varteksov pogon u kojem se do prije dvije godine proizvodio program za Levi's, a Grad Novi Marof spreman je prodati dodatnih 44 tisuća četvornih metara.

'Na tom je prostoru predviđen sportski park, no spremni smo ići u prodaju i prenamjenu prostora ako od Varteksa dobijemo jamstva o preseljenju budući da, uz ostalo, očekujemo otvaranje novih radnih mjesta', kaže novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić, koji je za pregovore dobio podršku i gradskih vijećnika, uz uvjet da opravdanost prodaje zemljišta Varteksu potvrdi i nezavisna studija.