U RUSKIM RUKAMA

AZTN prihvatila prodaju Crobenza Lukoilu

30.07.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prihvatila je na jučerašnjoj sjednici Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja izvješće i prijedlog povjerenika za prodaju Crobenza poduzetniku Lukoil Croatia

Drugim riječima, prihvaćeno je mišljenje povjerenika da je Lukoil Croatia kupac koji udovoljava uvjetima iz rješenja Agencije od 9. lipnja 2009. kojim se koncentracija između MOLA i Ine smatra dopuštenom pod uvjetom prodaje Crobenza.

Iz izvješća povjerenika nedvojbeno proizlazi da je riječ o kupcu koji ima dovoljno financijskih sredstava i posjeduje odgovarajuće stručno znanje te nije kapitalno ili personalno povezan s bilo kojim društvom koncerna MOL.

Agencija je novonastalu koncentraciju između Lukoila Croatia i Crobenza ocijenila dopuštenom jer s obzirom na strukturu mjerodavnog tržišta nema negativne učinke na tržišno natjecanje, navodi se u priopćenju Agencije.

Iz Ine su također izvijestili da je Agencija donijela odluku o prihvaćanju prodaje Crobenza Lukoilu.

U priopćenju navode da je 21. srpnja sklopljen kupoprodajni ugovor kojim je Ina prodala 100 posto udjela u Crobenzu tvrtki Lukoil.

Napominju kako su prema nalogu Agencije prodaju Crobenza vodili povjerenici za izdvajanje.

Kako je za prodaju Crobenza bilo potrebno odobrenje Agencije, a koje je time dobiveno, transakcija će biti realizirana u kratkom roku, navodi se u priopćenju Ina-e.

Ističu kako je postupak prodaje proveden na temelju INA-ine obveze prema rješenju AZTN od 9. lipnja 2009.

Nakon potpisivanja Prve dopune dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a 30. siječnja 2009. godine, stjecanje operativne kontrole nad INA-om od strane MOL-a preispitala je Agencija i 9. lipnja 2009. izdala konačno Rješenje kojim odobrava transakciju uz određene uvjete uključujući prodaju 100 posto udjela INA-e u Crobenzu.

Tvrtka Crobenz ima 14 benzinskih postaja u devet županija. Crobenz se prodavao u cijelosti, odnosno uključivo maloprodajno i veleprodajno poslovanje.

Ruski je Lukoil krajem travnja 2008. godine kupio zagrebačku tvrtku Europa mil koja je imala devet benzinskih postaja u Zagrebu i Splitu. Lukoil Croatia trenutno u Hrvatskoj ima 21 benzinsku postaju.