REZULTATI HOTO GRUPE

Horvatinčić bez kune svog kapitala za Cvjetni

30.07.2010 u 07:28

Bionic
Reading

Hoto grupa Tome Horvatinčića prošlu je godinu zaključila s gubitkom od 17,7 milijuna kuna, a iz bilance je vidljivo je da tvrtka nema vlastitog kapitala, pa je neobično kako je Hypo banka bez ikakvih osiguranja pristala financirati projekt Cvjetni

Kao i još neki sporni poslovi koje je Hypo financirao u Hrvatskoj, Hoto grupa je u realizaciju luksuznog projekta Cvjetni ušla praktički bez vlastitog kapitala, na osnovu kredita koji u bilanci iznosi 232,8 milijuna kuna.

Temeljni kapital investitora ambicioznog Cvjetnog iznosi samo 20.000 kuna, koji je u bilanci poništen kroz preneseni gubitak, tako da vlastitog kapitala poduzetnik Tomo Horvatinčić zapravo nema, dok dugoročne obveze iznose 232,8 milijuna kuna, a kratkoročne prema dobavljačima 89 milijuna kuna.

Prema javno dostupnim podacima o poslovanju, Hoto grupa Tomislava Horvatinčića prošlu je poslovnu godinu zaključila s gubitkom od 17,7 milijuna kuna.

Kako navode u obrazloženju financijskih rezultata – godišnji gubitak u iznosu od 17,7 milijuna kuna rezultat je većih financijskih rashoda (23,3 milijuna kuna) koji se uglavnom odnose na kreditne rate kod Hypo Leasing Kroatien. Jedan dio rezultat je i negativnih tečajnih razlika, koje će ove godine biti još i veće s obzirom budući da je kredit ugovoren u švicarskim francima koji je u ovoj godini snažno ojačao u odnosu na kunu i euro.

Osim Hypo leasing Kroatiena, projekt Cvjetni financiralo je povezano društvo Hoto kuće, i to u ukupnom iznosu od osam milijuna kuna. Iz bilance se može zaključiti da je taj iznos plasiran kao kredit, a ne kao vlastiti kapital.

Dugoročne obveze, odnosno krediti Hoto grupe u 2009. su iznosili 232,8 milijuna kuna, a kratkoročne obveze prema dobavljačima porasle su na skoro 90 milijuna kuna.

Trenutna vrijednost investicije Cvjetni, iskazana u bilanci, iznosi 226,9 milijuna kuna. Kako je projekt Cvjetni još u izgradnji, Hoto grupa izvještava da još nema prihode od prodaje, a poslovni prihodi u iznosu 1,6 milijuna kuna odnose se na prihode od kamata na posudbu Horvatinčićevoj tvrtki Santa Marina i prihode od tečajnih razlika na kredit Hypo Leasing Kroatien.