GLAS NARODA

'Teret recesije pada na obične radnike'

28.07.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Tijekom srpnja portal MojPosao proveo je anketu o razlozima zbog kojih Vlada nema dovoljnu podršku javnosti u provođenju mjera koje mogu doprinijeti izlasku iz krize i gospodarskom oporavku, na uzorku od 733 ispitanika

Prema rezultatima ankete, 38 posto ispitanika smatra da hrvatska Vlada nema podršku javnosti zbog toga što nije dovoljno 'počistila pred svojim vratima'. Svoj stav ti ispitanici obrazlažu raširenim nepotizmom i korupcijom u državnim službama, nekompetentnošću i bahatošću Vlade te nedostatkom volje da se riješe brojne afere.

Ispitanici smatraju da teret recesije pada na obične radnike koji financiraju neproizvodni sektor, a kojima se smanjuju plaće, povećavaju porezi i koji dobivaju otkaze, dok u javnom sektoru smanjenja gotovo i nema ili su neznatna.

Slično misli daljnjih 30 posto ispitanika koji su ustvrdili da Vlada nema podršku zbog loših poteza u prošlosti. Ti ispitanici smatraju da je globalna kriza dobro došla kako bi Vlada sakrila svoje promašaje. Nadalje, mišljenja su da sadašnja vlada nema legitimitet tražiti odricanja, jer je upravo zbog njene prošle politike situacija kritična. Kritiziraju i sadašnju politiku zaduživanja za pokrivanje proračunskih manjkova umjesto za pokretanje proizvodnje i to smatraju dokazom da Vlada nastavlja po starom.

Sedamnaest posto ispitanika također smatra da Vlada nema podršku za provođenje bolnih mjera, ali su kao svoj odgovor odabrali 'zbog nečeg drugog', a dio njih pojasnio je da većini ovakva situacija odgovara — umirovljenici dobivaju svoj dio, nezaposleni pomoć i rad na crno, te svi čekaju da netko drugi za njih 'odradi' izlazak iz krize. Drugi dio te skupine ispitanika Vladin program gospodarskog oporavka smatra vatrogasnim mjerama, koje neće imati pravog učinka. Dio je i onih koji smatraju da mjere predviđaju samo rezanje, bez ulaganja u proizvodnju.

Da mjere nisu dobro prezentirane, pa zato Vlada za njih nema podršku javnosti, smatra osam posto ispitanika. Oni misle da nema jasnih planova razvoja, ni kratkoročnih ni dugoročnih, iz kojih bi se vidjele smjernice razvoja i konačni cilj. Četiri posto ispitanika smatra da je glavni razlog zbog kojeg Vlada nema podršku za mjere neodgovornost oporbe, koja napadanjem svakog poteza Vlade želi prikupiti bodove za sljedeće izbore, a ne daje konkretne prijedloge, te obećava nešto što neće moći ispuniti kada dođe na vlast.

Neodgovornost sindikata kao glavni razlog nedostatka podrške Vladinim mjerama ističe tri posto ispitanika. Smatraju da sindikati čuvaju svoje pozicije i manipuliraju članovima, osobito oni iz državnog sektora, koji se postavljaju iznad zaposlenika u privatnom sektoru, te da nisu shvatili ozbiljnost situacije i ponašaju se destruktivno i iracionalno.