POTPISAN UGOVOR

Hidroelektra obnavlja most Sava Jakuševac

28.07.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Na željezničkom mostu Sava Jakuševac, poznatom i kao most Mićevec, koji je zbog utonuća jednoga od potpornih stupova od ožujka 2009. zatvoren za željeznički promet, uskoro počinje sanacija, priopćili su danas iz HŽ Infrastrukture

Nakon postupka javnog natječaja za izvođača radova, kao najpovoljniji ponuditelj odabran je konzorcij poduzeća koji čine Hidroelektra i Pružne građevine d.o.o. Stručni i tehnološki nadzor radova obavljat će Institut građevinarstva Hrvatske, a vodni nadzor Hrvatske vode.

Ugovor između HŽ-Infrastrukture d.o.o. i odabranog konzorcija potpisan je, a pripremni radovi već su počeli. Završetak obnove mosta planira se do početka prosinca.

Ukupni troškovi radova procjenjuju se na oko 30 milijuna kuna, od čega je vrijednost ugovora s konzorcijem 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava utrošit će se na spomenute nadzore te radove na kontaktnoj mreži i pružnom gornjem ustroju, koje će obavljati Elektrotehnički poslovi održavanja i Građevinski poslovi održavanja u sastavu HŽ-Infrastrukture d.o.o.

Osim sanacije jakuševačkog mosta, HŽ Infrastruktura priprema i obnovu drugoga željezničkog mosta preko Save, tzv. zelenoga mosta. Radovima na njegovoj obnovi planira se povećati i njegova nosivost, da se udovolji standardima suvremenih međunarodnih pruga. Sredstva u iznosu od oko četiri milijuna kuna namaknuta su Planom investicija HŽ-Infrastrukture za 2010. koja bi bila dostatna za prvu fazu sanacije.