POTPISANI UGOVORI S MOLOM

Vlada čvrsto ostaje u INA-i

30.01.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Kao što su jučer najavili na sjednici Vlade, Damir Polančec, njezin potpredsjednik, i Zolt Hernadi, predsjednik Uprave Mola, potpisali su izmjenu dioničkog ugovora te ugovor o plinskom poslovanju

Novim dioničkim ugovorom Mol dobiva pet od devet članova nadzornog odbora te kontrolu nad Upravnim odborom. Vlada će imenovati predsjednika Nadzornog odbora, kao i šefa odbora Izvršnih direktora, a Polančec je kazao da će o kandidatima za ove funkcije biti riječi tek nakon što Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobri izmjene.

Mol je pristao na zahtjev Vlade na dodatnu petogodišnju zabranu raspolaganja dionicama (lock-up period), a taj period će se skratiti na dvije godine u slučaju da se ne dogodi razmjena dionica unutar tog razdoblja. Nakon isteka tog razdoblja Vlada će imati pravo prvokupa. Prema riječima Polančeca, Vlada će dionički ugovor podastrijeti javnosti nakon skupštine INA-e, koja bi se trebala održati za dva mjeseca.

U ugovoru o plinskom poslovanju dogovoreno je da će Plinacro od Ine otkupiti tvrtku za skladištenje plina po cijeni od 514 milijuna kuna te da će Vlada ili tvrtke pod njezinom kontrolom kupiti INA-inu tvrtku za trgovanje plinom.

Dogovoreno je da će se prodajna cijena prirodnog plina koji proizvodi INA postepeno izjednačiti s cijenom uvoznog plina u razdoblju od 2010. do 2014. godine.

Potpisivanje ugovora Zolt Hernadi popratio je riječima: 'Od sada se INA i Mol zajednički smiju i zajednički plaču', jer će Mol u potpunosti konsolidirati INA-ine financijske brojke.

Zolt Hernadi odbio je odgovoriti na pitanje novinara hoće li Mađari povećavati udio u INA-i, iako, kako je pojasnio, lock-up period se odnosi na prodaju, ali ne i na kupnju dionica INA-e. Prema Hernadiju, Vlada ispravno postupa kad ne razmišlja o prodaji INA-e jer 'treba vidjeti kakav će utjecaj na vrijednost dionica INA-e imati ovi novi ugovori'.

Polančec je ponovio da Vlada trenutno ne razmišlja o razmjeni dionica, jer su, s obzirom na učinke krize, zaključili da postoji prevelik rizik u procjeni vrijednosti obaju dionica, a da za sada ne razmišljaju ni o prodaji dionica.