U SURADNJI S BIOMEDICOM

Instrumentarija razvila proizvodnju umjetnog kuka

21.07.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Tvrtka za medicinsku opremu Instrumentaria pokrenula je danas proizvodnju nove endoproteze kuka, te potpisala ugovor o strateškoj suradnji sa talijanskom tvrtkom Samo Biomedica Bologna, vrijedan 3,5 milijuna eura, koji uključuje pokretanje proizvodnje novih proteza kuka i koljena

Početak proizvodnje novog proizvoda označila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor ističući kako je to značajan korak naprijed za Instrumentariu, koji je važan i za zdravstvo i cjelokupno gospodarstvo.

Kad Hrvatska postane članica EU, što bi, očekuje, moglo biti uskoro, današnji dogovor otvorit će novi prostor za Instrumentariu i za druge tvrtke koje se na nju oslanjaju.

Ovo je dokaz uspješnosti rada domaće pameti, što je važno za vraćanje samopouzdanja u teškim vremenima u kojima živimo, kazala je premijerka Kosor. Dodala je kako će proizvodnja endoproteze kuka omogućiti znatne uštede hrvatskom zdravstvu, ali i ljudima da sa manje bolova i patnje nastave živjeti.

Predsjednik Uprave Instrumentarie Vladimir Kovačević istaknuo je značaj suradnje Instrumentarie i Biomedice, što će uz povećanje izvoza i razvojnog i tehnološkog potencijala, omogućiti zagrebačkoj tvrtki da sa talijanskim partnerom nastupa u 25 europskih zemalja.

Očekivana cijena proteze bit će između 4.500 do 5.000 kuna, značajno jeftinije od konkurenata (kod kojih se cijena kreće od 6 do 12 tisuća kuna), a procjenjuje da bi proteza u operacijskim dvoranama mogla biti u listopadu ili studenom.

Smatrat ćemo uspjehom ako prve operacije budu obavljene u ovoj godini, kazao je.

Kovačević je istaknuo i kako budućnost tvrtke planiraju graditi na inovacijama, znanju te strateškim partnerstvima