PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Odbijena ponuda DIV-a za Brodosplit

21.07.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić izjavio je nakon današnje sjednice povjerenstva za praćenje privatizacije Brodograđevne industrije Split kako je većinom glasova odbijena ponuda samoborskog DIV-a za to brodogradilište

Predstavnici ponuđača iznijeli su svoj plan i većinom je glasova ponuda odbijena, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Franić.

Protiv ponude su bili svi predstavnici sindikata, a Franić objašnjava da su sindikalci tako odlučili jer se boje da im taj plan ne jamči održivost poslovanja brodogradilišta i da plan ne bi prošao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i Europsku komisiju.

Planovi restrukturiranja traže dugoročnu održivost poslovanja, a sindikalci su ocijenili da im ponuđeni plan to ne jamči.

"Plan restrukturiranja ima dosta kontraverzi, smatram da ne bi mogao proći Europsku komisiju", kazao je Franić.

Sindikati se boje da bi u tom slučaju brodogradilište moralo ići u stečaj, a stečaj se, smatraju, može izbjeći tako da Vlada, Uprava i sindikati naprave održivi plan poslovanja brodogradilišta.

Konačna odluka je ipak na Vladi, jer ona ne mora prihvatiti prijedlog povjerenstva. Vlada treba odlučiti što dalje jer vlada ne mora prihvatiti prijedlog povjerenstva, kaže Franić, napominjući da su neki predstavnici Vlade u povjerenstvu bili za, a neki protiv ponude.

Država je 99,78 posto dionica u Brodograđevnoj industriji Split prodavala za jednu kunu, a na natječaj, zaključen 19. svibnja, za to je brodogradilište stigla samo ponuda samoborskog DIV-a koji je za dionice ponudio 3,7 milijuna kuna te je predložio da država na sebe preuzme dugove tog brodogradilišta u visini od 2,48 milijardi kuna.

Vlada je 20. svibnja osnovala posebna povjerenstva za praćenje postupka prodaje većinskih paketa dionica u tri brodogradilišta za koje su pristigle ponude, uz Brodosplit, i za riječki 3. maj i Brodotrogir.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač tom je prigodom istaknuo kako je za ponude najvažniji prijedlog programa restrukturiranja koji su ponuđači bili dužni ponuditi.

Popijač je tada također naglasio kako će ključnu ulogu imati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja će, po kriterijima EU, sudjelovati u analizi održivosti tih programa restrukturiranja te da će, nakon ocjene povjerenstva i Agencije, Ministarstvo gospodarstva Vladi predložiti odluku o prihvaćanju ili odbacivanju pojedinih ponuda.