VLADIN PROGRAM

Okrupnjavanje poljoprivrednih posjeda

30.01.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Programom okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u razdoblju od 2009. do 2021. godine želi se povećati prosječni poljoprivredni posjed u Hrvatskoj za prosječnih 5 hektara i smanjiti broj proizvodnih parcela za oko 50 posto

Nacrt programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta usvojila je Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici. Cilj je površinu poljoprivrednog zemljišta obiteljskih gospodarstava povećati na najmanje 10 hektara, a broj parcela sa sadašnjih prosječnih 17 smanjiti na 8 ili 9, rekao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić

Prema podacima iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj je registrirano 155.505 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji raspolažu s 888.216 hektara zemljišta ili 5,5 hektara u prosjeku po gospodarstvu. Uz njih, 3.462 zadruge, tvrtke ili obrta obrađuju 259.319 hektara ili prosječno 74 ha.

Usporedbe radi, prosječna površina obiteljskog poljoprivrednog posjeda u Njemačkoj je 43,7 hektara, u Austriji 19,1 hektar, u Sloveniji 6,3 hektara, a u Bugarskoj 5,1 hektar.

Pankretić je ocijenio kako je za ostvarenje ciljeva zemljišne politike, odnosno programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta potrebno ubrzati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, pomoći vlasnicima u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i potaknuti kultiviranje poljoprivrednog zemljišta.

Potrebno je također onemogućiti 'špekulacije' poljoprivrednim zemljištem i nekontroliranu prenamjenu vrijednog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, učinkovitim sudjelovanjem Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija u proceduri izrade i donošenja prostorno-planske dokumentacije.

U Nacrtu programa planira se i donošenje zakona o komasaciji i osnivanje agencije za poljoprivredno zemljište.

Kao najvažniji ciljevi zakona o komasaciji navode se grupiranje poljoprivrednog zemljišta u veće i pravilnije čestice radi njegova ekonomičnijeg iskorištavanja, osnivanje i izgradnja poljoprivrednih putova i drugih prometnica, hidromelioracijskih objekata i uređaja, izvođenje drugih radova na uređenju poljoprivrednog zemljišta te sređivanje vlasničkih i drugih stvarno-pravnih odnosa na poljoprivrednom zemljištu.

Pretpostavka je da će se komasacija provoditi temeljem petogodišnjih ili desetogodišnjih programa komasacije koji će sadržavati detalje o područjima koja će se komasirati te informacije o financijskim sredstvima za njenu provedbu.

Planira se da bi zakon o komasaciji trebao biti donešen u drugom kvartalu ove godine, a da bi njegova primjena počela u prvom kvartalu 2010., nakon što budu donešen petogodišnji ili desetogodišnji plan komasacije.