NOVI POČETAK

Na posao vraćeno 140 radnika propalog KIO-a

20.07.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Tvrtka Keramika Modus koja je po odluci Odbora vjerovnika poduzeća KIO keramika u stečaju d.d. dobilo u zakup tvornice keramičkih pločica u Orahovici i Rujevcu, nedavno je na posao pozvala 140 radnika iz Orahovice i još 40 iz Rujevca od ukupno 460 njih koliko ih je prije stečaja radilo u KIO-u

Poučeni negativnim iskustvima i kršenjem njihovih radničkih prava, prije nekoliko dana osnovali su i svoju sindikalnu podružnicu. Pločice trenutačno proizvode smanjenim kapacitetom, a kad proizvodnja bude normalizirana, namjera je u nju uključiti još pedeset nekadašnjih radnika KIO-a.

Radnici su to koji su šest mjeseci živjeli bez plaće i osnovnih sredstava za život i za čije su preživljavanje brinuli susjedi i rodbina donoseći im kruh, krumpir, novac. Četrdeset je obitelji imalo oba supružnika zaposlena u istoj tvrtki pa su preko noći ostali doslovno bez ikakvih primanja, a neki od njih imali su i po četvero djece, većinom školaraca. Među njima su bili i samohrani roditelji. Da prežive, išli su u nadnicu, susjedima cijepali drva, posuđivali novac, hranu.

'Ne možete znati kako se čovjek osjeća kad mora posuđivati novac za hranu dok to sami ne doživite. Djeca ne razumiju što je to ne imati. Bilo ih je strašno promatrati, a nemati im dati što za jesti', kaže jedan od bivših zaposlenika orahovačkog KIO-a. Naknadu od Zavoda za zapošljavanje nisu mogli primati, jer im poslodavac nije želio dati otkaz. Mučnom stanju u kojem su se našli nije mogla pomoći ni država, a tek nekima od njih dodijeljena je jednokratna socijalna pomoć.

'Očekujem da će sadašnji zakupac kupiti KIO i da će se nakon toga broj zaposlenih povećavati što je djelomično rješenje za jedan broj radnika. Ljudima koji su radili u KIO-u najveći je problem to što im plaće nisu isplaćivane od mjeseca studenog prošle godine, a tek 23. travnja otvoren je stečaj. Zbog toga su sve to vrijeme bili bez ikakvih primanja. Pomoć smo tražili na svim stranama, međutim nismo imali sreće ni razumijevanje u političkim strukturama da se radnicima ipak osigura nekakva pomoć', kaže Zdravko Čačinović, povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Virovitičko – podravsku županiju.

Čačinović dodaje i ot da je u tom problemu ipak odudarao Grad Orahovica, jer je radnicima iz svog mjesta za Uskrs pronašao način i pomogao donacijom od tisuću kuna po radniku. Radnici koji su vraćeni na posao zadovoljni su uvjetima na poslu, a plaću su, tvrde, dobili na vrijeme. Od KIO-a, svoje bivše tvrtke, potražuju ukupno 21 milijun kuna.

Podsjetimo, orahovački KIO donedavno je bio najveći proizvođač keramičkih pločica u ovom dijelu Europe, a javnosti je postao poznat nakon otkrivanja brojnih financijskih malverzacija tvrtke te duga od oko 600 milijuna kuna. Privođenje njihovih nekadašnjih direktora i suvlasnika, Darka Krmpotića i Bože Ivičića izazvalo je dodatnu medijsku pozornost. Zanimljivo je i to da ih je policija teretila za postupke stjecanja protupravne imovinske koristi iz, još davne, 2001. godine. Nakon saslušanja orahovački dvojac pušten je braniti se sa slobode.