MAKSIMALNA POTROŠNJA

Klima uređaji gutaju sve više struje

16.07.2010 u 16:08

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je jučer, 15. srpnja, ostvarena do sada najveća ljetna dnevna potrošnja električne energije - iznosila je 56.621 megavatsat (MWh), izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP)

Vršno opterećenje zabilježeno je između 12 i 13 sati i iznosilo je 2.795 megavata. Ta maksimalna ljetna potrošnja je samo 10 posto niža od do sada ostvarene maksimalne zimske potrošnje koja je iznosila 62.838 MWh i zabilježena je 21. prosinca prošle godine.

Iz HEP-a ističu kako na sve veću potrošnju struje u ljetnim mjesecima utječe stalni rast uporabe klimatizacijskih uređaja.

Po vremenskim prognozama 'toplinski udar' trajat će do subote, 17. srpnja, pa u HEP-u već danas očekuju novu najveću dnevnu potrošnju električne energije tijekom ljetnog razdoblja.

Iz HEP-a ističu kako je, unatoč velikoj potrošnji, hrvatski elektroenergetski sustav u potpunosti stabilan.

'Hrvatska elektroprivreda osigurala je dovoljne količine energenata i električne energije iz uvoza te, uz zadovoljavajuću raspoloživost vlastitih proizvodnih i prijenosnih postrojenja, očekujemo urednu opskrbu kupaca električnom energijom', navodi se u priopćenju HEP-a.

Napominjući kako se od nedjelje, 18. srpnja, očekuju niže temperature, u HEP-u predviđaju i manju potrošnju električne energije, u okviru planiranih vrijednosti za ovo doba godine.