PREMIJERKA U ĐURI ĐAKOVIĆU

Proizvodnja oklopnjaka sačuvala 250 radnih mjesta

16.07.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas tvrtku Đuro Đaković Holding. Povod zbog kojeg je premijerka po nesnosnoj vrućini došla u Slavonski Brod je potpisivanje, još u travnju najavljivanog, Dodatka ugovoru za proizvodnju i isporuku borbenih oklopnih vozila AMV 8x8 Oružanim snagama RH

Nastavlja se započeti projekt između Ministarstva obrane kao naručitelja te finske tvrtke Patria i tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila koji je započeo 2007, no zbog smanjenog proračuna MORH-a sudbina tog projekta bila je neizvjesna.

Premijerka Kosor je istaknula da je vrlo zadovoljna projektom jer se njime osigurava opremanje Hrvatske vojske sa 126 suvremenih borbenih oklopnih vozila, no naglasila je da je vrlo važno i to što nastavak proizvodnje znači i očuvanje 250 radnih mjesta, ali i mogućnost novih zapošljavanja te stvara dobre preduvjete za izlazak hrvatske tvrtke ĐĐ Specijalna vozila na treća tržišta.

Tvrtka je dobila i 37 milijuna eura državnih jamstava za nabavku repromaterijala i organizaciju nastavka proizvodnje.

Danas potpisanom Dopunom ugovora redefinirane su određene tehničke promjene, odnosno promjene konfiguracije BOV-a, što je omogućilo uštedu od 10-ak milijuna eura, ali i zadržavanje inicijalno ugovorene količine od ukupno 126 borbenih oklopnih vozila.

Ugovor je vrijedan 180 milijuna eura, te dodatnih 18 milijuna eura za oružne stanice. Do sada je isporučeno devet vozila, a uz pojačanu dinamiku isporuke, u pogonima tvrtke ĐĐ Specijalna vozila mjesečno bi se trebala proizvoditi četiri borbena oklopna vozila, te bi sva vozila trebala biti isporučena do 2014. godine. Prva nova isporuka očekuje se u siječnju 2011.

'NIJE BILO POGODOVANJA FINCIMA!'

Početkom godine, predsjednik uprave tvrtke Đuro Đaković Specijalnih vozila, Bartol Jerković, opovrgnuo je medijske napise da je promjenom kriterija tehničke i taktičke procjene vozila u natječaju za borbena oklopna vozila pogodovao finskoj Patriji. Pojasnio je da je Vlada RH izabrala tvrtku ĐĐ Specijalna vozila za nositelja projekta u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome koje će borbeno vozilo i koji inozemni partner biti izabrani.

Na natječaju je pobijedila upravo finska Patria jer je ponuda te tvrtke bila za 36 milijuna eura povoljnija od konkurentske, vozilo se pak pokazalo boljim na poligonskim testovima, a ponuđen je i znatno vredniji offset-program.