RASTE VOJSKA PENZIĆA

Masovni bijeg u mirovinu prije novih pravila

Bionic
Reading

Najnoviji podaci Mirovinskog zavoda pokazuju da je broj prijevremenih umirovljena u prvih šest mjeseci ove godine porastao za čak 75 posto u odnosu na lani

Pojačanom dotoku novih umirovljenika ove godine zasigurno pridonose najave izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO) kojima bi se ubuduće pomaknula dob za starosno umirovljenje, jače se penalizirala prijevremena umirovljenja te bonusima poticao duži ostanak na tržištu rada.

Iz podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje već se može razabrati da se u praksi nastoje preduhitriti nova pravila, mada je za prijevremena umirovljenja više razloga. Najnovije brojke, naime, pokazuju da je u prvih šest mjeseci broj prijevremenih umirovljenja čak tri četvrtine veći nego u prvom polugodištu 2009. Novih korisnika mirovina prema ZOMO-u koji su prvi put ostvarili pravo na mirovinu u 2010, ne računajući one koji su prvi put ostvarili pravo, ali im je određen predujam, bilo je ukupno 30.720 ili oko 11 posto više nego u isto doba lani.

Tada je 'prinova' u umirovljeničkoj populaciji prema ZOMO-u (bez tzv. povlaštenih mirovina, po posebnim propisima) bilo 3.200 manje. Tom povećanju ove je godine najviše pridonio upravo porast novih korisnika prijevremene starosne mirovine. Dok ih je u prvoj polovici 2009. bilo 5.425, do sredine ove godine registrirano ih je već 9.544 - dakle, čak 75 posto više.

Ukupno gledano, ako bi se sličan tempo novih korisnika mirovina nastavio i u ostatku godine, znatno će se premašiti prosjek godišnjih povećanja u proteklih pet, šest godina. U razdoblju od 2004. do kraja 2009, broj umirovljenika povećao se, naime, za 184 tisuće.