DOBAR POČETAK SEZONE

Srpanj poništava minuse iz lipnja

14.07.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Prvi tjedni srpnja u Hrvatsku su doveli nešto više turista nego lani, što su dobre naznake i za kolovoz te se može očekivati da će se u ta dva ljetna mjeseca nadoknaditi minusi turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine, a moguće ostvariti i blagi porasti

Istaknuto je to na današnjoj sjednici Turističkog vijeća i Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kojoj su prihvaćena izvješća o tijeku ove sezone te o radu HTZ-a i njenom financijskom poslovanju za prošlu godinu.

Predsjednik HTZ-a i ministar turizma Damir Bajs kazao je da je cilj ove godine ponoviti rezultate prošle te da sve vodi ka tome, ali da ipak treba biti oprezan u procjenama i spreman na razne aktivnosti kojima će se sezona stvarno dobro odraditi.

Najvažnije u svemu je zadržati dobar omjer vrijednosti za novac jer će, napomenuo je, konkurentske zemlje sa spuštanjem cijena pokušati privući što više turista ne bi li nadoknadile minuse iz prošlih godina.

Iako je udjel domaćih turista u ukupnim dosadašnjim brojkama manji nego prošle godine, te je za šest mjeseci iznosio svega devet do deset posto, Bajs je kazao da je velik udjel stranih turista odlučujući za sezonu, ali i za povećanje hrvatskog tržišnog udjela u europskom turizmu ove godine.

Iznoseći podatke i predviđanja po jadranskim regijama predstavnici od Istre do Dubrovnika složili su se u ocjeni da su u prva dva tjedna srpnja anulirani minusi iz šest mjeseci te svi do kraja glavnog ljetnog dijela sezone očekuju lanjski rezultat, a možda i poraste.

Pritom Istra, kako je kazao Kristijan Šustar iz tvrtke Maistra, očekuje plus možda od jedan do dva posto, dok je Frano Skoblar iz zadarskog Turist hotela posebno naznačio važnost povećanja i preko 30 posto zračnih dolazaka na zadarsko područje.

Što se tiče Kvarnera Dragan Magaš, član Turističkog vijeća, kazao je da i oni očekuju poboljšanje rezultata u iduća dva mjeseca, ali da im je problem što je 15. lipnja počeo stečaj tvrtke Jadran u Crikvenici kao i što je ovih dana najavljen stečaj tvrtke Novi Resort u Novom Vinodolskom. Iako će Jadran odraditi ljetni dio sezone ipak su njihovi rezultati lošiji nego lani, a slično je i u Novom Vinodolskom gdje se otežano posluje već nekoliko mjeseci.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić također vjeruje da će sezone završiti ukupno na razini lanjske dodavši da bi financijski rezultat mogao biti i nešto bolji s obzirom da ove godine nije bilo toliko pritisaka na spuštanje cijena kao lani.

Turističko vijeće HTZ-a prihvatilo je i prijedlog da se iduće godine Hrvatska delegira domaćinom projekta TUI Inside što podrazumijeva da će prodajni predstavnici tog najvećeg touroperatera iduće jeseni u više navrata doći u Hrvatsku promovirati je dodatno u svojim prodajnim kanalima od čega bi Hrvatska već 2012. mogla očekivati i do 20 posto više turista s njemačkog tržišta.

Dogovoreno je i da se sa češkim filmskim redateljem Jiri Menzelom do kraja dogovori snimanje turističkog filma i promotivnog spota za Hrvatsku koji bi se trebao početi prikazivati iduće godine.