GOLEMI NAPREDAK

Grčka gotovo prepolovila deficit

13.07.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Dugovima pritisnuta Grčka priopćila je da je u šest mjeseci do lipnja ostvarila golem napredak u sređivanju stanja u javnim financijama, srezavši proračunski manjak oko 46 posto, daleko više od planiranog

Grčko ministarstvo financija priopćilo je da je deficit srezan na 9,65 milijardi eura, sa 17,87 milijardi koliko je iznosio u prvoj polovici 2009. U sklopu nastojanja da u cijeloj ovoj godini sreže manjak na 8,1 posto BDP-a, s gotovo 14 posto u 2009., vlada ga je planirala smanjiti 39,5 posto.

Takvi su rezultati u prvoj polovini godine posljedica 7,2-postotnog povećanja državnih prihoda, koji bi u cijeloj godini trebali porasti 13,7 posto, te pada potrošnje 12,8 posto, daleko više od ciljanih 5,5 posto, priopćilo je nadalje ministarstvo.

Ti su podaci preliminarni i podložni reviziji, a objavljeni su uoči planirane prodaje 1,25 milijardi eura vrijednih trezorskih zapisa s rokom dospijeća šest mjeseci, koja se smatra ključnim tržišnim testom napora vlade u Ateni da uravnoteži svoj proračun.

Grčka središnja banka prošloga je tjedna objavila podatke koji su pokazali da je samo proračun središnje države u prvoj polovici godine pokazivao manjak od 11,45 milijardi eura, 42 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je iznosio 19,69 milijardi eura.

Prema propisima Europske unije, zemlja članica mora držati proračunski manjak, koji obuhvaća potrošnju središnje države plus izvanproračunske fondove i potrošnju tijela javne uprave, ispod tri posto BDP-a.

Grčka je nagomilala gotovo 300 milijardi eura dugova koje vlada pripisuje desetljećima pogrešnog vođenja države u kombinaciji s nekontroliranim rastom zapošljavanja i velikodušnim povećanjima plaća golemoj državnoj birokraciji.

Kako bi spriječila zapadanje u dužničku krizu, njezina je socijalistička vlada najavila niz mjera štednje u zamjenu za 110 milijardi eura kriznih zajmova Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.