NEMA VIŠE POZAJMICA

Presušio Hrvatski fond za privatizaciju

Bionic
Reading

Blagajna Hrvatskog fonda za privatizaciju, koja godinama održava na životu niz problematičnih neprivatiziranih poduzeća, presušila je. Mjesecima HFP ne isplaćuje već odobrene pozajmice, a ovaj mjesec čak je i isplata plaća u samom Fondu kasnila

Predsjednik Fonda Vedran Duvnjak je Upravni odbor HFP-a o financijskim problemima izvijestio prošlog tjedna na sjednici zatvorenoj za javnost. Ozren Matijašević, sindikalni predstavnik u Upravnom odboru HFP-a, ističe kako je Duvnjak teškoće pojasnio problemima u realizaciji kratkoročnoga kunskog revolving kredita u iznosu od 200 milijuna kuna kojim bi se refinanciralo postojeće kreditne obveze Fonda, kroz povoljnije uvjete koje je vodstvo HFP-a procijenilo da može dobiti u ovom trenutku na tržištu.

Za taj je aranžman Fond u svibnju oglasio javno natjecanje, na koje su se prema dostupnim informacijama javile dvije banke (navodno je riječ o Erste i Hypo Alpe-Adria banci). No zbog žalbe proces je još u fazi čekanja. Međutim, čekati ne mogu tvrtke kojima su već odobrene pozajmice, ali ih nisu primile na svoje račune. Riječ je o iznosu od oko 50 milijuna kuna, a prema dostupnim informacijama to su pozajmice odobravane na posljednjem dvjema-trima sjednicama Upravnog odbora. Čak je i za prošlotjednu sjednicu pristigao niz zahtjeva za novčanim sredstvima, no o njima, koliko je poznato, uopće nije bilo riječi.

Najveću pozajmicu, prema informacijama Poslovnog tjednika, tražila je tiskara Vjesnik, za koju je na istoj sjednici donošena i odluka o početku privatizacije. Vjesnik je tražio pomoć Fonda i 19,6 milijuna kuna pozajmice, a među tvrtkama s najnovije liste tražitelja pozajmice su i stari 'klijenti' ZRC Lipik, te Adriachem, Imota i Trimot, tvrtke za koje nije bilo zainteresiranih kupaca u svim dosadašnjim natječajima i čija je budućnost neizvjesna, ali i Club Adriatic, koji objedinjava bivše vojne turističke nekretnine.

Pozajmicu treba i HTP Korčula, koji nije prodao naselje Bon Repos, čime je planirao konsolidirati tvrtku prije privatizacije. No u međuvremenu su korčulanske hotele preplavili turisti koje tvrtka dočekuje u uvjetima kada mjesecima ne plaća ni dobavljače ni zaposlenike.

Splitsko Dalmacijavino pak od početka godine čeka objavu natječaja za privatizaciju, no ona čeka preseljenje pogona i upravne zgrade iz splitske luke na novu lokaciju. Selidba se, međutim, mjesecima odgađa, i to, kako u Dalmacijavinu tvrde, samo zbog inzistiranja HFP-a na formalnostima o natječaju, no neslužbeno im je bilo pojašnjeno iz Fonda da sve stoji zbog neriješenih kredita kojima bi im osigurali nužnih 20-ak milijuna kuna za selidbu.

'Ova situacija zahtijeva da se država hitno pozabavi tim problemom', ističe Matijašević, koji je potvrdio i informaciju kako je na UO Duvnjaku sugerirano da se obrati Ministarstvu financija te da se tako privremeno riješi slučaj, ali je Duvnjak ustvrdio kako takvo rješenje nije realno očekivati.