SVIBANJSKI MINUS 3,5%

Nastavljen pad osobne potrošnje

12.07.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine nominalno bio manji za 3,5 posto, a realno za 3,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku

Tako je u svibnju dvadeseti mjesec za redom nastavljen pad prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini, a pad je nešto usporeniji nego u travnju kada je nominalni pad bio 7,8 posto, a realni 8 posto.

Statistički podaci za pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju pad prometa od trgovine na malo nominalno za 5,7 posto, a realno za 6,1 posto.

Na mjesečnoj razini statistika prometa od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, zabilježio je nominalni rast za 3,8 posto, a realni za 3,6 posto.

Pritom su gotovo sve trgovačke struke na mjesečnoj razini zabilježile nominalni rast prometa, a najveći je rast u prodaji motornih vozila i u svibnju je porast iznosio 16,5 posto u odnosu na travanj.

No, na godišnjoj razini prodaja motornih vozila i nadalje ima najizrazitiji pad prometa i u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine nominalni je pad bio 20,1 posto, dok je u pet mjeseci još izraženiji i iznosio je 31,8 posto.

Izrazitiji pad na godišnjoj razini zabilježen je u ostaloj trgovini na malo u specijaliziranim prodavaonicama i iznosio je 14,9 posto, u maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo 14 posto, u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama 11,4 posto.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama na koje se odnosi više od trećine ukupne hrvatske maloprodaje, promet je u svibnju ove godine u odnosu na svibanj prošle godine bio nominalno manji za 1,4 posto.

Pet je trgovačkih struka u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zabilježilo nominalni rast prometa od trgovine na malo. Rast u prodaji motornih goriva i maziva iznosio je 4,6 posto, željezne robe, boja i stakla 8,6 posto, ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda 9,8 posto, ostale trgovine na malo izvan prodavaonica 10,3 posto te električnih aparata za kućanstvo 10,6 posto.