ESTRADA I POLITIKA UZ KERAMIKU

KIO plaćao Kotromanovića, Severinu i Terezu

08.07.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Policija je dvojicu vlasnika i glavnih menadžera tvrtke KIO Orahovica, Darka Krmpotića i Božu Ivičića, privela zbog sumnje u privatizacijski kriminal iz 2001. godine, no na površinu izranjaju malverzacije iz posljednjih nekoliko godina. Sredstvima tvrtke financirali su se saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović, pjevečice Severina i Tereza Kesovija

Rezultat je to višemjesečne kriminalističke obrade inspektora PU Virovitičko-podravske, koji su utvrdili kako su osumnjičeni s KIO Keramikom 2001. godine ugovorili isplatu osam milijuna kuna za kupnju većinskog paketa dionica, a potom s tri dodatka ugovora odgađali otplatu kredita, čime su prekršili odredbe Zakona o privatizaciji, piše Business.hr

To je tek uvod u rasvjetljavanje kriminala u jedinoj hrvatskoj tvornici keramičkih proizvoda kojoj je politički zaštitnik donedavno bio Stjepan Mesić koji je, potvrdio nam je bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega prije samog uhićenja, 'zvao zbog kredita'. KIO je posljednjih godina zadužen za više od 650 milijuna kuna, pa su kaznenu prijavu protiv odgovornih zbog prezaduživanja, pogodovanja i nelojalne konkurencije te plaćanja preskupih intelektualnih usluga u 22 točke polovicom ožujka podnijeli Sindikat EKN Hrvatske i podružnica KIO Keramike.

Donedavno bliski suradnici Darka Krmpotića svjedočili su o silnim milijunima što su se po njegovim nalozima odlijevali iz tvrtke koja se dotad snažno razvijala, preko fiktivnih savjetničkih usluga. A osim što je plaćao kćeri poslovne savjete, Krmpotić je plaćao SDP-ovog zastupnika Antu Kotromanovića, koji je čak posjet posjet Anti Gotovini u Haagu također platio karticom KIO-a, iako nije bio zaposlenik tvrtke.

Radi izgradnje poslovne zgrade u Zagrebu, KIO Keramika osnovala je tvrtku Urbaniko i za predsjednika Uprave angažirala generala Antu Kotromanovića. Kako ne bi morao zamrzavati mirovinu, Kotromanović nije zasnovao radni odnos, ali mu je Krmpotić svakog mjeseca uplaćivao 15.000 kuna naknade. Dodijelio mu je službeni automobil passat za čiji je najam tvrtki A-jedan-rent u vlasništvu Milana Lučića mjesečno plaćao 22.000 kuna, službeni mobitel na koji je trošio otprilike tisuću kuna i kreditnu karticu kojom je plaćao druge troškove.

'Kako nisam ništa posebno radio, Krmpotićev i moj zajednički prijatelj pitao me bih li se angažirao za potrebe KIO Keramike, jer poznajem mnogo ljudi i mogao bih im pomoći. Iskoristio sam ta poznanstva i organizirao prezentacije, nudio poduzetnicima asortiman pločica KIO-a, svaki dan sam bio na zgradi i pratio kako se izgrađuje', izjavio je za Business.hr Kotromanović za kojega u KIO-u kažu kako ih je mjesečno stajao više od 45.000 kuna.

Dok je još bio likvidan, računom KIO-a okoristio se i poduzetnik Milan Lučić koji je uz pomoć direktora Krmpotića na najrazličitije načine izvlačio novac iz posrnule tvrtke. Zaposlenici tvrtke tvrde da su zajedno dogovorili donaciju KIO-a od 10.000 eura za najam dvorane u Parizu u kojoj je Tereza Kesovija održala koncert, a cesijom je po nalogu Lučićeve tvrtke lani plaćen i račun Severininoj tvrtki Motivo od 65.000 kuna. Isti je način Lučić iskoristio i za plaćanje obroka kredita za stan njegovu bratu u Rijeci u visini 22.000 kuna.