ZARADA DRŽAVI ILI SKLADGRADNJI

Žužul predložio državi da se oroči njegovo jamstvo

08.07.2010 u 09:42

Bionic
Reading

Vlasnik Skladgradnje Slaven Žužul predložio je državi da 22 milijuna kuna - koliko mu je blokirano na računu - oroči u banci da bi se novac uvećao bez obzira hoće li mu biti vraćen ili ne, piše Jutarnji

Vlasnik imotske tvrtke Skladgradnja i osumnjičenik za protupravno stjecanje zarade na bojanju tunela za Hrvatske autoceste, zbunio je suce i pravne stručnjake postavivši pred njih dosad neviđen izazov. 'Oročite 22 milijuna kuna koje sam vam dao kao jamstvo. Ako dokažem nevinost, vratit ćete mi novac, ali s kamatama. A ako me proglasite krivim, uzmite mojih 22 milijuna zajedno s kamatama.'

Pravni stručnjaci i suci bili su zatečeni tim prijedlogom koji je na kraju odbijen, iako su mišljenja oko stava koji treba zauzeti bila podijeljena.

Naime, prevladava mišljenje sudaca na Županijskom sudu koji smatraju da bi bilo nemoralno  oplođivati novac stečen kaznenim djelom u komercijalnoj banci. Pritom se ističe da postoji zakonsko utemeljenje za blokiranje imovine i da je Žužul i dalje pod istragom zbog sumnje da je novac stečen nezakonito, pa dok je tako, on mora biti blokiran i njime se ne može komercijalno raspolagati. Također, smatraju da bi moralno bilo još upitnije omogućiti Žužulu da, čak i u slučaju oslobađajuće presude, dodatno zaradi.

Međutim, u dijelu pravosudnih krugova ima i onih koji smatraju da država prije svega treba voditi računa da šteta u konačnici bude što manja, bez obzira na ishod postupka. Pritom ističu da bi se trebala uvažavati i pretpostavka nedužnosti te da se država koja trenutno raspolaže tim novcem prema njemu odnosi kao brižan gospodar.

Žužulov prijedlog zasad je odbijen, a 22 milijuna Skladgradnje blokirano je na posebnom računu uz minimalnu kamatu. Iznos jamstva jednak je šteti za koju se sumnjiči u aferi tuneli.