OKRUGLI STOL

Vlada s izmjenama ZOR-a otišla u krajnost!

06.07.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Dosadašnje rješenje o produženoj primjeni pravnih pravila iz isteklih kolektivnih ugovora (KU) dovelo je do toga da su sindikati izgubili interes za kolektivno pregovaranje, no Vladin prijedlog izmjene Zakona o radu (ZOR) otišao je u drugu krajnost pa bi umjesto toga mogli imati poslodavce neizainteresirane za kolektivno pregovaranje, upozoreno je na današnjem okruglom stolu u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva

Poslodavcima dosad nije bilo lako jer su sindikati umjesto pregovora 'zatrpavali sudove tužbama', a sudovi su uglavnom sudili u korist radnika, no Vlada s predloženim izmjenama ZOR-a može dovesti do toga da će jednoga dana biti ukinuta sva prava iz KU-a, ocijenila je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Iris Gović

Trebalo bi pronaći srednje rješenje i za produženu primjenu pravnih pravila, kao i za otkazivanje KU-a, jer postoji nekoliko takvih ugovora koje je praktički nemoguće otkazati, založili su se sudionici okruglog stola na kojem se nisu pojavili predstavnici sindikata.

Ivana Gregurev sa zagrebačkog Pravnog fakulteta smatra kako bi prikladno rješenje trebalo uzeti u obzir da neki poslodavac zbog financijske situacije ne može ispuniti odredbe KU-a. U tom bi slučaju, umjesto otkazivanja KU-a, trebalo suspendirati samo određene klauzule KU-a na određeno razdoblje.

Napomenula da germanski model radnog prava, odakle Hrvatska uglavnom preuzima rješenja, predviđa mogućnost otklanjanja produžene primjene pravnih pravila sklapanjem novog sporazuma koji, osim sindikata i poslodavca, mogu zaključiti i radničko vijeće i poslodavac, pa čak i radnici u svojim individualnim ugovorima o radu.

Dušanka Marinković Drača, pravna stručnjakinja u TEB-u, tvrdi da su Vlada i poslodavci i dosad imali instrumente za otkazivanje KU-a ili pojedinih odredbi KU-a koje im nisu bile po volji, samo je pitanje zašto ih nisu koristili.

Također je kritizirala pojedine sindikalne predstavnike jer su ispregovarali povoljne uvjete prvenstveno za sebe, a pritom radnike nisu ništa pitali, te istaknula da bi dogovoreni KU-i trebali proći referendum među sindikalnim članstvom.

Neki radnici spremni su raditi i za manje plaće i prava, samo da sačuvaju radna mjesta, a njihovi sindikati im to ne daju, kaže Marinković Drača.

Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta smatra kako je sudska praksa pretvorila produženu primjenu pravnih pravila KU-a u 'rigidni institut', jer suci često sude u tom pravcu iako ih ZOR na to ne obvezuje.

Sindikati su prikupljanjem potpisa za referendum o izmjenama ZOR-a ušli u političku bitku oko produžene primjene pravnih pravila jer bi Vlada ukidanjem tog instituta oslabila njihovu poziciju u novim kolektivnim pregovorima, ocjenjuje Gotovac.

Državni tajnik Krešmir Rožman složio se da bi izmjene ZOR-a koje reguliraju produženu primjenu pravnih pravila trebale ići u blažoj varijanti, ocjenivši kako su Hrvatskoj zbog teške situacije potrebni dijalog, razumijevanje i odgovornost svih socijalnih partnera. No, dodao je, teško je sada reći što će biti s izmjenama ZOR-a.