NAJAVA DOKAPITALIZACIJE

Tedeschi se zbog Droge zadužio 70 milijuna eura

01.07.2010 u 16:05

Bionic
Reading

'Još prije nekoliko dana najveća transakcija na svijetu bio je IPO Tesle Motorsa, a naša je dvostruko veća', kazao je danas čelnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi na konferenciji za novinare u Portorožu gdje je predstavljena akvizicija Droge Kolinske

Kako pišu slovenske Finance, Emil Tedeschi otkrio je da će preuzimanje najveće slovenske prehrambene kompanije financirati sa 170 milijuna eura vlastitog kapitala, a 70 milijuna eura će osigurati zajmovima. 'Kredite su nam dali UniCredit, Zagrebačka banka, Raiffeisen banka i Raiffeisen Zentralbank, njemački DEG potvrdio sudjelovanje u dokapitalizaciji Atlantica, a blizu smo i dogovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj', kazao je Tedeschi.

Tedeschijev udio neće pasti ispod 50 posto

Na pitanja novinara o budućem razvoju njegove grupacije i njezinoj dioničkoj strukturi, Tedeschi je najavio skoru dokapitalizaciju u iznosu od oko 80 milijuna eura u kojoj će, po njegovim riječima, sudjelovati Njemačka državna razvojna banka (DEB) te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali je pojasnio da će u dokapitalizaciji i sam sudjelovati i da se nakon dokapitalizacije njegov vlasnički udjel u Atlantic grupi neće smanjiti na manje od 50 posto, javlja Hina.

Isto tako, čelnik Atlantic Grupe je naglasio da će sve brandove Droge Kolinske zadržati i dalje ih razvijati. 'Tako ćemo širiti proizvodnju u Mirni, u Rogaškoj ćemo vjerojatno puniti multi power napitke i Cedevitu go za slovensko tržište, a u srbijanskom Soko Štarku ćemo započeti proizvodnju energetskih pločica', rekao je Tedeschi.

Finance pišu da je Atlantic već deponirao 20 milijuna eura za Drogu Kolinsku, a Istrabenz je potpisao policu osiguranja za eventualne obveze slovenske kompanije koje bi se mogle pojaviti. Također, Atlantic i Istrabenz postigli su dogovor da će za zemljište na kojem se nekada nalazila Kolinska, a procijenjeno je na osam milijuna eura, pokušati naći kupca, pri čemu bi zaradu dijelili na pola.

Članovi Uprave Droge Kolinske Slobodan Vučičević i Enzo Smrekar kazali su da su iznimno zadovoljni zaključenim poslom i očekuju veliku sinergiju u području nabave, proizvodnje, distribucije i marketinga. Na novinskoj konferenciji također su bili prisutni čelnici Petrola i NFD Holdinga Aleksander Svetlešek i Stane Valant, kao i 50-ak menadžera Atlantic Grupe te predstavnici nekih banaka.

Tedeschi: Za pet godina imat ćemo prihod veći od milijardu eura

Na pitanje novinara kako vidi razvoj Droga Kolinske u idućih pet godina i hoće li ona biti jak konkurent Podravci, Tedeschi je odgovorio da se Atlantic Grupa ne mora nikome dokazivati s obzirom na ono što je već postigla, javlja Hina.

Po njegovim riječima, u sljedećih pet do sedam godina očekuje se da će Atlantic Grupa premašiti ukupan godišnji konsolidirani prihod od jedne milijarde eura.

Istaknuo je da akvizicijom Droge Kolinske nastaje regionalno i šire jaka tvrtka s četiri i pol tisuće zaposlenih i 15 tvornica u 12 zemalja s godišnjim prihodom od 625 milijuna eura.

Tedeschi je naglasio da kompanija i dalje radi na svojoj strategiji širenja u regiji i šire te namjerava dalje investirati, osobito u BiH, Srbiji i Makedoniji.