SLOVENSKA AKVIZICIJA

Tedeschi će za Drogu platiti 382 mil. eura

01.07.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Atlantic grupa službeno je putem Zagrebačke burze potvrdila sinoć objavljenu informaciju da su pobijedili na natječaju slovenskog Istrabenza za prodaju najveće slovenske prehrambene kompanije Droga Kolinska iz Portoroža

'Istrabenz d.d. i Atlantic grupa d.d. potpisali su ugovor o kupoprodaji Istrabenzove prehrambene kompanije Droga Kolinska. Ugovorom je predviđeno preuzimanje stopostotnog udjela u Drogi Kolinskoj u vrijednosti od 382 milijuna eura. Iznos kupoprodajne cijene bit će uplaćen u gotovini, umanjen za iznos neto duga zatečenog u kompaniji u trenutku preuzimanja. Atlantic grupa je po prikupljanju ponuda za Drogu Kolinsku odabrana kao najbolji ponuđač, a očekuje se da će kupoprodajni proces biti zaključen do kraja godine,' izvijestili su iz hrvatske kompanije.

Transakcija je financirana kombinacijom vlastitih sredstava Atlantic grupe, kapitala dioničara kompanije te kreditnih sredstava financijskih institucija UniCredit grupe i Raiffeisen grupe.

Iz Atlantic grupe poručuju da akvizicijom Droge Kolinske postaju jedna od najvećih prehrambenih kompanija u jugoistočnoj Europi, s prihodom od 600 milijuna eura, 4.300 zaposlenih te jednim od najsnažnijih portfelja proizvoda široke potrošnje s vodećim brendovima iz vlastite proizvodnje kao što su Cedevita, Argeta, Barcaffe, Grand Kafa, Cockta, Smoki i Multipower, zajedno s globalnim liderima - Wrigley, Ferrero, Hipp i Johnson&Johnson, koje kompanija distribuira na području regije.

Cijena umanjena za dug iznosi 239 milijuna eura

Slovenski poslovni dnevnik Finance piše kako je neto financijski dug Droge Kolinske u prvom kvartalu iznosio 143 milijuna eura, što znači da je Atlantic grupa za slovensku kompaniju izbrojala – 239 milijuna eura.

'Atlantic grupa je u proces ušla kao strateški industrijski partner, s namjerom da nastavi razvijati poslovanje kompanije u cjelini. Sa zadovoljstvom danas konstatiramo da smo prepoznati kao dokazani investitor s promišljenom strategijom snaženja zajedničkih pozicija i realizacije međusobnih sinergija na svim tržištima na kojima poslujemo', komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe.

'Uz sinergije, u korist ovako značajne investicije Atlantic grupe posebno govore kvaliteta zaposlenika Droge Kolinske, kvaliteta procesa i tehnologije te istaknute pozicije koje kompanija sa svojim robnim markama ostvaruje u regiji', dodao je.

Droga Kolinska i Atlantic grupa bave se komplementarnim djelatnostima, bez značajnih preklapanja u poslovanju, ali sa značajnim mogućnostima međusobnog nadopunjavanja – u portfelju jednako kao u nastupu na pojedinim tržištima.

Atlantic grupa je vodeći distributer robe široke potrošnje u jugoistočnoj Europi, vodeći europski proizvođač sportske prehrane, vodeći regionalni proizvođač vitaminskih instant napitaka i dodataka prehrani te vlasnik vodećeg privatnog ljekarničkog lanca u Hrvatskoj.

Droga Kolinska eminentna je regionalna industrija prehrane i pića, s portfeljom vodećih robnih marki diljem regije te Slovenijom i Srbijom kao najjačim tržištima. Osnovnu djelatnost kompanije čini sedam temeljnih kategorija: Kava, Namazi, Slastice, Slani snack, Bezalkoholni napici, Funkcionalna voda i Dječja hrana.

'Značaj ove transakcije ogleda u činjenici da ona osigurava novu budućnost za Drogu Kolinsku, u okviru nove kompanije koja postaje jedna od vodećih industrija hrane i pića u regiji, te koja će podržavati njezin razvoj i širenje na nova tržišta', izjavio je Tomaž Berločnik, predsjednik uprave Istrabenza u komentaru prodaje Droge Kolinske Atlantic grupi.