NAJAVILA PREMIJERKA

Vlada i sindikati ipak sjedaju za stol?

29.06.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Nakon današnjeg posjeta Ministarstvu gospodarstva i razgovora s resornim ministrom Đurom Popijačem premijerka Jadranka Kosor najavila je da bi već do kraja ovog tjedna trebao pasti dogovor sa sindikatima oko nastavka rada Gospodarsko-socijalnog vijeća

'Bez obzira na protekle tjedne vrijeme je da se okrenemo zajedničkom poslu. Svaki dan sam pozivala sindikate na dijalog, jer na kraju ništa nećemo riješiti bez razgovora za stolom. Očekujem da će se to ovog tjedna i dogoditi', najavila je Kosor.

U razgovoru s ministrom Popijačem, rekla je premijerka, nisu se doticali najavljenog rebalansa proračuna.

Prema njezinim riječima, Vlada će uskoro od svih ministarstva zatražiti da predlože na kojim će stavkama štedjeti da bi se pronašao potreban novac za dvije glavne stavke skorog prekrajanja državnog budžeta – referendum o Zakonu o radu i pokrivanja šteta seljacima od poplava.

Premijerka je posjetila Popijača u sklopu kontrole ministarstava da li izvršavaju svoje zadatke iz Programa gospodarskog oporavka. Ministarstvom gospodarstva, istaknula je Kosor, vrlo je zadovoljna a s Popijačem je dogovorila i da neke mjere i ranije dođu na dnevni red od planiranog.

Jedna od njih je prodaja udjela u tvrtkama gdje država drži manje od 25 posto vlasništva.

Isto tako prioritet je da se što brže okonča privatizacija brodogradilišta da se zna, istaknula je Kosor, gdje smo i da 'povučemo crtu'.

Premijerka se osvrnula i na model A, B i C za pomoć tvrtkama u poteškoćama i pozvala banke da se aktivnije uključe u projekte.

'To su dobri okviri i očekujem da se ti modeli razmašu. Pozivam banke, koje nisu izvan Hrvatske i nisu otoci, da budu još fleksibilnije', kazala je Kosor.