UZBUNA U 3.MAJU

Ponuđač prepisao stari program preustroja!?

18.06.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Predsjednica Radničkog vijeća brodogradilišta 3. maj Nada Jelinić-Starčević na današnjoj je konferenciji za novinare optužila ponuditelja za privatizaciju brodogradilišta Mirka Kovatsa, vlasnika tvrtke A-tec, da je svoj program preustroja brodogradilišta u potpunosti prepisao iz programa preustroja 3. maja iz 2008. godine

Jelinić-Starčević tvrdi kako je vidjela Kovatsev program kojem na prvoj stranici stoji napomena o tajnosti, te da je on istovjetan dvije godine starom trećemajskom programu.

Taj program 3. maja je u odjelu Razvoja označen kao poslovna tajna i mogu ga dobiti samo ovlaštene osobe, što se strogo kontrolira. Trećemajski program ima napomenu o tajnosti na svakoj stranici što je u Kovatsevom programu izostavljeno, rekla je.

Jelinić-Starčević drži da je riječ o kažnjivom djelu neovlaštenog otkrivanja poslovne tajne zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, po odredbama Zakona o trgovačkim društvima.

'Nakon toga teško je očekivati da je Kovats došao kako bi 3. maj održao kao brodogradilište, pa tražimo da Vlada prestane s njime pregovarati jer ga zanima samo profit', naglasila je predsjednica Radničkog vijeća brodogradilišta.

Najavila je da će radnici brodogradilišta, u svjetlu novih okolnosti, konačno stajalište o ponudi A-teca donijeti na skorom zboru radnika.

Nikša Moreti, član Nadzornog odbora Brodograđevne industrije, upozorio je da 3. maj ima samo dva broda na navozima u gradnji i dva u knjizi narudžbi. Trebalo bi biti ugovoreno dvanaestak brodova da bi mogli poslovati bez zastoja, kazao je.

Veliki problem za poslovanje je odugovlačenje Vlade u davanju jamstva za 3. tranšu kredita za dovršenje dva broda za domaće naručitelje. Kad bi se odobrilo jamstvo i dobio kredit osigurala bi se proizvodnja barem do kraja ove godine, rekao je.

Predstavnik radnika u NO-u brodogradilišta 3. maj Roland Sušanj ocijenio je kako sadašnje stanje vodi ka 'tihoj likvidaciji 3. maja'.

Govoreći o programu preustroja iz 2008. godine, koji je navodno prepisao Kovats, Sušanj je podsjetio da je taj program tada odbila Vlada kao neprihvatljiv, upitavši se zašto je sada zadovoljavajući.