NAJAVA DOBRE SEZONE

Najezda nautičara na Hvar

16.06.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Dolaskom u grad Hvar, polovicom lipnja na početku turističke sezone, može se odmah i bez provjere službenih statistika ustvrditi da ta destinacija živi punim turističkim životom. Ulice i hvarska riva su pune turista, a luka Hvar je pretrpana jahtama i jedrilicama

Tu impresiju su nam potvrdili lokalni ugostitelji i vlasnici restorana koji su uglavnom zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, gostima i potrošnjom. Naravno, već slijedećeg tjedna očekuju punu sezonu kada se traži mjesto više i to je razdoblje kada svi oni i ubiru najveću zaradu.

Za službenu statistiku smo se raspitali u Turističkoj zajednici grada Hvara, gdje su nam potvrdili da su dosadašnji rezultat na razini prošle godine. Cijene smještaja su isto tako otprilike na prošlogodišnjoj razini

Na upit o vidljivoj najezdi nautičara u hvarskoj luci i na obližnjoj Palmižani, u TZ Hvar su nam rekli da oni više nisu ovlašteni za vođenje takve evidencije i sada druge institucije vode statistiku i eventualnu naplatu vinjeta i pristojbi. To se za brodove u čarteru prije svega odnosi na matične luke tih plovila koje su najčešće u Trogiru u Splitu.

No i bez egzaktnih brojki, hvarska luka i čitav širi akvatorij Dalmacije je već pod opsadom nautičara i na početku sezone je jasno da je to definitivno najperspektivniji segment turizma na istočnoj obali Jadrana.

Značajan broj gostiju u Hvaru čine i dnevni izletnici iz susjednih destinacija koji svakodnevno posjećuju stari grad, razgledavaju kulturnu baštinu, ali i odlaze na plaže u gradu. Zanimljivost je da je među tim izletnicima veliki broj prekomorskih turista, posebno državljana SAD-a kojima je Hvar već redovito u itinereru zajedno sa Splitom, Trogirom i Dubrovnikom.

Cijene u kafićima i štekatima na rivi i u starom gradu ne razlikuju se u znatnoj mjeri od primjerice sličnih lokacija u Splitu, pa pivo, kava ili koktel koštaju kao na Peristilu ili Cvjetnom trgu, ali još uvijek manje nego u Dubrovniku. Kava s mlijekom na hvarskoj rivi zapada 10 kuna, sok 15, a koktel 20 kuna. Crni rižot ili rižot s plodovima mora je od 60 do 80 kuna. File u umaku od šamjera, kvalitetne bijele ribe je 150 kuna, a tjestenina s gljivama 50 kuna.

Za cijene u restoranima se može reći da su prihvatljive i na razini ostalih restorana u Dalmaciji, ali i u Zagrebu. Kada se sve to primjerice usporedi sa organiziranom pljačkom na Trgu Sv. Marka u Veneciji, o čemu su nam posvjedočili u više navrata baš američki turisti koji su kavu i kriglu piva platili od 30 do 50 dolara na toj lokaciji, Dalmacija se definitivno ne može nazvati skupom destinacijom.

Sve u svemu, unatoč prijeporima i problemima oko tvrtke Orco koja je vlasnik najvažnije lokalne hotelsko-turističke tvrtke Sunčani Hvar, grad Hvar će i ove godine u konačnici ponovo napraviti dobar posao i potvrditi svoj renome atraktivne i prestižne destinacije.