SARKOZYJEVA MIROVINSKA REFORMA

Francuzi zbog krize ranije u mirovinu

16.06.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Francuska je vlada napravila plan mirovinske reforme koji predviđa podizanje dobne granice za umirovljenje sa sadašnjih 60 na 62 godine starosti od 2018.

Prema tome planu, koji je u srijedu predstavio ministar za proračun Eric Woerth, dobna granica za odlazak u mirovinu svake će se godine, počevši od 1. srpnja 2011, podizati za četiri mjeseca.

Nadalje, za ostvarivanje punih mirovinskih prava dobna će granica u budućnosti biti 67 godina starosti, umjesto sadašnjih 65.

Novi prijedlog također produljuje minimalno razdoblje uplaćivanja u mirovinski fond i predviđa podizanje za jedan posto doprinosa u kategoriji najviših plaća.

Dobije li zeleno svjetlo u parlamentu, taj će plan 2018. vladi donijeti više od 19 milijardi eura uštede, kazao je Woerth.

Predsjednik Nicolas Sarkozy kazao je da je reforma francuskog mirovinskog sustava najvažnija reforma njegovog mandata.

Plan će vjerojatno naići na oštro protivljenje političara s ljevice i sindikata, koji su već upozorili da neće prihvatiti podizanje dobne granice za umirovljenje te najavili štrajkove i demonstracije diljem zemlje krajem ovog mjeseca.

Poput većine europskih zemalja posrnulih pod teretom gospodarske krize, Francuska nastoji smanjiti državnu potrošnju da bi smanjila proračunski manjak koji bi u ovoj godini trebao dosegnuti osam posto BDP-a.

Europska je komisija u utorak od francuske vlade zatražila detaljan plan obećanog smanjivanja deficita na tri posto BDP-a do 2013.