PROMJENA PLANA?

Šuker: Zaduživat ćemo se vani

26.01.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je da će država financirati otplatu dugova zaduživanjem na stranom tržištu, a ne domaćem, kako bi ostalo više novca za gospodarstvo

'U svibnju ćemo izići van i zadužiti se za financiranje države na međunarodnome tržištu, tako da kod kuće, na domaćem financijskom tržištu nećemo uzimati novac gospodarstvu', kazao je Šuker nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Najavljeno HNB-ovo smanjenje stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja sa 28,5 na 25 posto trebalo bi osloboditi oko 800 milijuna eura za reprogram vanjskog duga Hrvatske, no to nisu sredstva koja bi moglo koristiti hrvatsko gospodarstvo, već mjera koja isključivo može koristiti državi, dodao je Šuker.

Šukerova izjava uslijedila je nakon ranije prozivke HUP-a i današnje predsjednika HNS-a Radimira Čačića da se država neopravdano zadužuje kod domaćih banaka i time dovodi u opasnost funkcioniranje gospodarstva.

Ministar financija odbacio je današnje prozivke predsjednika HNS-a Radimira Čačića zbog Vladina zaduživanja na domaćem tržištu, ustvrdivši da se radi o povratu dugova iz vremena dok je Čačić bio na vlasti, od 2001. do 2003. godine.

Čačić je zaboravio da je bio jedan od glavnih koji se zaduživao između 2001. i 2003. godine, a danas se to treba reprogramirati, kazao je Šuker.

Komentirajući napise o slabijem punjenju proračuna početkom ove godine, Šuker je istaknuo da Ministarstvo financija može na dnevnoj razini pratiti prihode i rashode i odmah reagirati, a razdoblje od petnaestak dana nije referentno vrijeme koje bi ponudilo značajnije odgovore na to kako se puni proračun.