APEL HNS-A

Hrvatska mora zatražiti pomoć od MMF-a

26.01.2009 u 12:52

Bionic
Reading

'Država se ne smije zadužiti na domaćem tržištu. Isisavanjem novaca za servisiranje državnog duga Vlada će uništiti tvrtke. HUP i sindikati moraju zaustaviti to ludilo', istaknuo je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare

Umjesto dogovora s domaćim bankama koje su izrazile spremnost osigurati kredit u visini od milijardu eura, država bi trebala, misli Čačić, zatražiti pomoć od Europske središnje banke, MMF-a ili europskih banaka koje su izrazile spremnost da pomognu državama kandidatima za članstvo u Europskoj uniji.

'Od ukupno 11 milijardi eura duga koji ove godine dolazi Hrvatskoj na naplatu, veći dio se odnosi na tvrtke. Država mora osloboditi novac za privredu u zemlji, a ne se prva progurati, uzeti novac i ostaviti poduzeća da crknu', rekao je Čačić.

Bankama dogovor s državom savršeno odgovara, jer će na taj način naplatiti sve razlike i marže.

Prvi potez koji bi Vlada trebala poduzeti jest, istaknuo je Čačić, stopiranje rasta plaća i zapošljavanja u javnom sektoru. To podrazumijeva i rezanje plaća Vladinim dužnosnicima, saborskim zastupnicima i županima, ali ne od pet posto, već i za '40 posto poput slovenskih poduzeća'.

HNS također traži hitno uvođenje poreza na imovinu kako bi se naplatio velik dio poreznog kolača koji je sad izvan dohvata države, u rukama bogataša.

Vlada bi trebala razmotriti donošenje posebnog paketa socijalne pomoći, jer u HNS očekuju da će se do kraja godine drastično povećati broj zaposlenih koji ne primaju plaće jer su im tvrtke blokirane, sa sadašnjih 60.000 na 100.000

Ovu državu vode komičari Sanader i Polančec. Početkom prošle godine Polančec je govorio o rastu od šest posto, sredinom godine od četiri posto, da bi se zaustavio na dva posto. Za tri-četiri mjeseca bit će nula posto! Svatko lupa što hoće, bez znanja i kriterija', rekao je Čačić.

HNS-ovci predlažu Vladi nekoliko mjera koje bi ublažile recesiju. Traži se hitni rebalans proračuna jer je postojeći neodrživ i 'bezočna HDZ-ova laž'. Potpore bi se trebale usmjeriti u one grane gospodarstva koje su kratkoročno i srednjoročno najisplativije. Trebalo bi zaustaviti neracionalnu potrošnju i države i građana, jer Hrvatska nema jaku proizvodnju, već se tako samo stimulira uvoz. Na kraju, HNS-ovci zagovaraju aktiviranje robnih zaliha odnosno davanje robnih kredita

'Uzmimo za primjer hotel koji financijski kredit potroši na kupnju mandarina u Španjolskoj. Od toga naše gospodarstvo nema ništa', rekao je Dragan Kovačević, predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo HNS-a.