PROGNOZA ROHATINSKOG:

'Pad završava, počinje stagnacija'

09.06.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Procjena gospodarskih kretanja najočekivanija je informacija za poslovnu zajednicu. Kad je iznese guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, ima iznimnu težinu i pobuđuje veliku pozornost

'Realno je pretpostaviti zaustavljanje daljnjeg pada ekonomske aktivnosti i njezinu stagnaciju, ali na nižoj prosječnoj razini od one u 2009.', prognozira Rohatinski u intervjuu za poslovni tjednik Lider.

Može se očekivati nastavak rasta kreditiranja obrtnih sredstava sektora poduzeća, ali za Rohatinskog ostaju otvorena pitanja idućeg rebalansa državnog proračuna, podmirenja obveza javnih poduzeća, uspjeha turističke sezone.

Govoreći o provođenju Vladinih mjera oporavka, Rohatinski je primijetio da je već sada vidljivo da to neće biti politički i socijalno lagan zadatak:

'Prema prvim naznakama čini se da će najavljena fiskalna konsolidacija u praksi biti relativno spora i pitanje je hoće li biti dovoljna, posebno u uvjetima nastavka smanjivanja proračunskih prihoda uz rast proračunskih rashoda u prvim ovogodišnjim mjesecima'.