POPIJAČ PORUČUJE

Izmjenama ZOR-a ne ukidaju se radnička prava

08.06.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Izmjenama Zakona o radu (ZOR) mora se odrediti konačni rok važenja kolektivnih ugovora, te kako se i kada oni mogu otkazati, kako bi poslodavci i sindikati bili u ravnopravnom položaju nakon isteka roka na koji je neki kolektivni ugovor sklopljen, ocjenjuju u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva

Prema sadašnjem rješenju iz ZOR-a, ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, nakon isteka roka na koji je sklopljen u njemu sadržana pravna pravila kojima se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa i dalje se primjenjuju do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu.

U praksi to znači da pojedini kolektivni ugovori mogu trajati beskonačno, a moć je u rukama sindikata koji nakon isteka roka važenja ne moraju pristupiti kolektivnim pregovorima jer su radnicima zajamčena prava iz prethodnog ugovora, kažu u Ministarstvu.

Po podacima Ministarstva, u desetak javnih poduzeća nemoguće je raskinuti kolektivne ugovore, a poseban problem su visoko obrazovanje i osnovno školstvo gdje se ugovori također ne mogu otkazati.

Dodaju kako je to problem jer poslodavac (Vlada ili uprave javnih poduzeća) mogu biti dovedeni u situaciju da ne mogu ispoštovati odredbe o materijalnim pravima, a istovremeno ne mogu izbjeći te obveze.

Privatni sektor, smatraju u Ministarstvu gospodarstva, nije zahvaćen takvom vrstom problema, jer su se u njemu poslodavci i sindikati prilagodili otežanim uvjetima poslovanja

Rješenja bi, najavljuju u Ministarstvu, mogla biti pronađena u idućih nekoliko dana u pregovorima sa sindikatima. Ta se rješenja, naglašavaju, neće primjenjivati na kolektivne ugovore koji imaju uglavke u kojima su poslodavci i sindikati riješili pitanja otkaznih rokova i produžene primjene, a neće biti obvezna ni prilikom pregovora o budućim kolektivnim ugovorima.

U Ministarstvu smatraju da nije riječ ni o kakvim dramatičnim izmjenama te da se njima ne ukidaju radnička prava