JAKO ANDABAK:

'Bit ćemo sretni ako dostignemo lanjski broj noćenja'

08.06.2010 u 14:47

Bionic
Reading

'U prvih pet mjeseci broj turističkih noćenja je 5 do 6 posto ispod nivoa prošle godine i bit ćemo vrlo sretni ako u nastavku godine dostignemo prošlogodišnji rezultat', poručio je Jako Andabak, predsjednik HUP-ove udruge ugostiteljstva i turizma u obraćanju novinarima

Predstavnici poslodavaca iz turističkog sektora načelno su podržali Vladin program gospodarskog oporavaka, ali su naglasili da turizam u njemu nije prepoznat kao strateška djelatnost. 'Aktivnim doprinosom želimo pomoći Vladi, osobito u vezi s dugoročnim mjerama za razvoj turizma', rekao je Andabak, izrazivši optimizma nakon konstruktivnog razgovora u ministarstvu turizma.

Jedan od ključnih problema koji muči poslodavce je nepostojanje strategije za razvoj turizma. Ministarstvo turizma još uvijek nije započelo s provođenjem dubinske analize turizma kako bi se izradila strategija koja bi odredila smjernice kretanja aktivnosti u području ugostiteljstva i turizma i koja bi uvažila prijedloge i potrebe gospodarstva.

Poslodavci pozdravljaju Vladine napore oko smanjenja parafiskalnih nameta, ali istovremeno izražavaju zabrinutost zbog najave smanjenja članarine Hrvatskoj turističkoj zajednici s obzirom na to da će se tako smanjiti prostor dodatne promocije hrvatskog turizma koja je od velike važnosti u uvjetima krize i pojačane ponude mediteranskih konkurenata. 'Trebamo veći iznos za promidžbu jer naši konkurenti ulažu više', rekao je Bernard Jakelić, direktor HUP-a, i pritom pozvao na veću učinkovitost u raspolaganju promotivnim sredstvima.

Na novinarski upit o ulaganjima u ovoj godini, George Eltz, dopredsjednik Udruge ugostiteljstva i turizma, rekao je da su investicije osjetno reducirane. 'Moja kompanija smanjila je investicije za dvije trećine zbog skupljih kredita i manjka novca na financijskom tržištu', rekao je Eltz.