DUN & BRADSTREET

Vladin program poboljšao izglede za rast rejtinga

07.06.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Prema ocjeni agencije Dun & Bradstreet, rejting Hrvatske i dalje je nepromijenjen (DB3d – blagi rizik poslovanja), ali je trend rejtinga po prvi puta nakon dužeg vremena promijenjen iz 'stabilnog' u 'poboljšan'. To znači da se kroz određeno vrijeme može očekivati viši rejting ukoliko se nastavi ovakav trend

Pozitivan osvrt analitičara D&B-a automatski stvara povoljniju klimu za investiranje u Hrvatsku, samim time što će strani investitori uvidjeti da se prognozira ekonomski napredak kroz određeno vrijeme, ističe se u priopćenju.

D&B navodi kako je Hrvatska vlada po prvi puta otkako je svjetska gospodarska kriza elaborirala opsežan ekonomski program koji obuhvaća i kratkoročne i dugoročne prioritete za izlazak iz krize. Program uključuje poticanje privatizacije, smanjenje fiskalnih nameta na poduzeća, poticanje opće likvidnosti putem ažurnijeg plaćanja javnih poduzeća, racionalizaciju poreza te povećanje učinkovitosti javnog sektora smanjenjem broja zaposlenih.

Iako po mišljenju D&B-a plan za oporavak nije dovoljno detaljan, ističu specifične mjere koje također ocjenjuje pozitivnima, a to su ukidanje kriznog poreza od dva i četiri posto, mijenjanje stopa na porez na dohodak, ukidanje regresa za godišnji odmor zaposlenika u javnim poduzećima i smanjenje rokova plaćanja za javna poduzeća sa 60 na 45 dana.

Prema podacima D&B-a plaćanja hrvatskih poduzeća prema stranim poduzećima su se značajno poboljšala od početka 2010. godine, što se djelomično može zahvaliti, kako se navodi, upravo i bržem plaćanju javnih poduzeća.

Gledajući dugoročno, D&B navodi da država želi ograničiti prijevremeni odlazak u mirovinu jer umirovljenici predstavljanju veliki fiskalni teret za državu. Država je također raspisala tendere za drugi krug privatizacije šest brodogradiliša koja su u državnom vlasništvu.

Zaključno, D&B smatra da su ove mjere, iako nedovoljno detaljno razrađene, više nego dobrodošle te su ih strane financijske institucije, kao i većina poslovnih ljudi u Hrvatskoj, odobrile. 'Kombinacija strukturalnih i kratkoročnih taktičkih mjera djeluju ispravno te vode Hrvatsku pravim putem u izlazak iz krize', zaključuju iz bonitetne kuće.