AFERA HYPO

Pod sumnjom bivši ministar vanjskih poslova

04.06.2010 u 20:14

Bionic
Reading

Neimenovani bivši hrvatski ministar vanjskih poslova na popisu je onih koje istražuje austrijski CSI Hypo, tim istražitelja zadužen za malverzacije u Hypo banci

Prema izvještaju PwC-a, međunarodne tvrtke za poslovno savjetovanje, članovi uprave Hypo Leasing Holdinga (HLH) Josef Kircher i Albert Modritsch platili su 762.000 eura 'honorara za savjetovanje pri nejasnim posredničkim aktivnostima na području bivše Jugoslavije', piše Vecernji.hr. To je samo jedna od transakcija ovog dvojca koji su na dnevno bazi dogovarali 'savjetovanja' teška desetke tisuća eura.

Der Standard piše da 'postoji sumnja da je riječ o fiktivnim računima u korist bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova te jednog klijenta Hypa'. Državno tužiteljstvo u Koruškoj tijekom istrage ne otkriva identitete, stoga je nemoguće doći do imena bivšeg hrvatskog ministra upletenog u aferu, no ovdje možete pogledati tko je sve sjedio na mjestu ministra vanjskih poslova

Glasnogovornik tužiteljstva potvrdio je da se u sklopu afere Hypo istražuje prodaja Hypo Consultantsa skupini oko hrvatskog Auctora zbog sumnje da su pritom počinjena kaznena djela pronevjere i pranja novca. Tom je transakcijom bio jako zadovoljan i tadašnji guverner Koruške Jörg Haider koji je u ožujku na sjednici koruške vlade izrazio zadovoljstvo što je dio Consultantsa prodan za 57 milijuna eura, jer je uknjižena vrijednost bila šest milijuna.

Šef CSI-Hypa Wolfgang Peschorn najavio je u ORF-ovoj emisiji da će prvi međuizvještaj o aferi biti podnesen na ljeto, a procjenjuje se da će istraga trajati najmanje do kraja godine.