NEMA SE TU VIŠE ŠTO PLIJENITI

Pevecovi sve prepisali na svekra, punicu i sinove

05.06.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Dokaže li se uhićenima Zdravku i Višnji Pevec da su namjerno oštetili firmu, na čijem je čelu danas stečajni upravitelj, i u slučaju da se zatraži blokada njihove privatne imovine, oštećenicima neće puno toga preostati budući da supružnici, iako slove kao tajkuni, formalno ne posjeduju gotovo ništa

Pevecovi su u pritvoru zbog gospodarskog kriminala, neslužbeno se doznaje da je riječ o nezakonitim transakcijama kojima je iz tvrtke izvučeno 17 milijuna kuna. Potvrdu ove informacije pokušali smo dobiti od odvjetnika uhićenih supružnika, Čedomira Jakovljevića. Ženska osoba koja se javlja na telefon Jakovljevićeva ureda kazala nam je da ne daju izjave za medije 'jer se sve zna'. Na našu tvrdnju da novinari raspolažu neformalnim informacijama i da se ne zna za što se optužene točno tereti, uzvratila je da novinari 'ne moraju ništa ni znati'.

Kuća u Bjelovaru imovina je svekra Zdravka Peveca

Dokaže li se da su supružnici Pevec namjerno oštetili firmu, postoje pravni mehanizmi da se zatraži pljenidba njihove privatne imovine. Kako neslužbeno doznajemo, dio imovine koju su koristili u privatne svrhe već je ušao u stečajnu masu jer su bili u vlasništvu tvrtke: hotel Picok u Đurđevcu, stan u Splitu i kuća u Zadru - u kojoj je bio salon namještaja.

No najveći dio privatne imovine nije formalno u njihovom vlasništvu: kuća u Bjelovaru u kojoj su živjeli navodno je imovina Zdravkovog svekra, a imanje s kućom u selu Donji Mosti, na kojem su se Pevecovi izolirali nakon propasti tvrtke, Višnjina je rodna kuća i u vlasništvu je njezine majke. Većina poljoprivrednog zemljišta vodi se preko poljoprivredne zadruge Pevec-Plodovi zemlje, koja je registrirana na sinove Danijela i Davorina.

Nekadašnjim poslovnim carstvom bjelovarskih poduzetnika Zdravka i Višnje Pevec sada upravlja Darko Šket - stečajni upravitelj kojeg je imenovao Trgovački sud, a ukupna imovina – trgovački centri i roba u njima - postala je dio stečajne mase. Izrađuje se stečajni plan, a pretpostavlja se da će nakon završetka stečaja vjerovnici najvjerojatnije ući u vlasništvo tvrtke, pristanu li na pretvaranje dijela potraživanja u vlasničke udjele.

U tvrtki koja se stabilizirala nakon što ju je preuzeo stečajni upravitelj Darko Šeket upozoravaju da uhićenje supružnika Pevec, osnivača tvrtke Zdravka i njegove supruge Višnje, ne utječe na poslovanje tvrtke.

'Uhićenje Zdravka i Višnje Pevec nema utjecaja na poslovanje tvrtki Pevec Zagreb i Pevec Bjelovar, koje se nakon stečaja u kratkom roku normaliziralo. Od planiranih 11, otvoreno je deset trgovačkih centara, radnicima se normalno isplaćuje plaća', kazala je za tportal glasnogovornica Peveca u stečaju Krunoslava Blaha