PROSVJED NA BRAČU

Postignut dogovor radnika i općine Nerežišća

01.06.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon što su jučer okupirali zgradu općine u Nerežišću na Braču, radnici tvrtke Berica na čelu s vlasnikom tvrtke Slobodanom Nigoevićem Bericom postigli su danas dogovor s općinom i načelnikom Lovrom Kuščevićem

Kuščević je potpisao parcelacijsku elaborat bez kojeg nije moguća legalizacija nove poslovne zgrade u nerežiškoj gospodarskoj zoni. Istovremeno je načelnik Nerežišća svoj potpis uvjetovao potpisom Slobodana Nigoevića za cestu kroz gospodarsku zonu, što je i bila jedna od spornih točaka u međusobnim odnosima.

Načelnik Kruščević je izjavio za tportal da je zadovoljan normalizacijom situacije bez dodatne eskalacije te dodao: 'Pozdravljam akciju i odlučnost radnika tvrtke Berica da se izbore za svoja prava i radna mjesta. Više su oni uradili u posljednja 24 sata za legalizaciju svog statusa i statusa tvrtke nego vlasnik Slobodan Nigoević u ovih posljednjih pet godina. Prije svega su ga konačno prisilili da dođe na pregovore u sjedište općine. Mi ga zovemo već šest mjeseci da razriješimo neodrživu situaciju u općini Nerežišće.'

Poslovna zgrada tvrtke Berica površine oko 150 metara četvornih se između ostalog nalazi na zemljištu u vlasništvu 1/1 općine Nerežišća. Nekoliko objekata tvrtke je također izgrađeno bez valjane dokumentacije i zbog bespravne gradnje je protiv Nigoevića pokrenuto i nekoliko kaznenih postupaka.

Od nekih vlasnika kamenoloma na Braču doznajemo da Nigoević isto tako nije legalizirao status svog kamenoloma i državi je dužan nadoknaditi iznos od 1,5 milijuna kuna za ilegalnu eksploataciju kamena.

Premda na prvi pogled izgleda da su radnici vodili bitku za račun vlasnika tvrtke u kojoj rade, iz navedenih podataka se može zaključiti da nema pravih i krivih u ovoj tipičnoj hrvatskoj priči. Radnici su se i ovaj put borili za svoja radna mjesta i egzistenciju. Slobodan Nigoević Berica je također donedavno sudjelovao i u lokalnoj vlasti, pa nije razriješio imovinsko-pravna pitanje oko svoje tvrtke.