NAJMOĆNIJA POSLOVNA ŽENA SRBIJE

Milka Forcan okrenula leđa Miškoviću

02.06.2010 u 07:32

Bionic
Reading

Iz Delta holdinga odlazi Milka Forcan, potpredsjednica najjače srpske kompanije i dugogodišnja ključna suradnica srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, koju je hrvatska javnost upoznala kada je zajedno s potpredsjednicom Agrokora Ljerkom Puljić pregovarala o spajanju srpske Delte i hrvatskog Konzuma. Odlazak je uslijedio u jeku kampanje predsjednika Borisa Tadića za 'ekonomski patriotizam', te se srpski mediji pitaju i o mogućim političkim uzrocima tog poteza

Beogradski mediji već dulje vrijeme špekuliraju o mogućnosti da Miroslav Mišković proda prezaduženi Delta holding, a posljednja u nizu vijesti koje podgrijavaju tu teoriju jest ona o prodaji Deltinog maloprodajnog lanca jednoj belgijskoj tvrtki. Još je svjež sukob Miškovića sa Stankom Subotićom Canetom, srbijanskim poduzetnikom s Interpolove tjeralice, koji ga je optužio da mu nikada nije vratio novac kojim je preuzeo Večernje novosti, a sada mu je još jedan udarac zadao i predsjednik Srbije Boris Tadić, čiji je politički uspon Miškovićeva kompanija obilno financirala, koji ga je prozvao za nepatriotsko ponašanje.

Na vijest o mogućoj prodaji trgovačkog lanca Delta Maxi Tadić je uzvratio lekcijom o ekonomskom patriotizmu – upozoravajući na ekonomski i moralno problematične tvrtke koje profit ostvaruju u Srbiji, a registrirane u inozemstvu kao off-shore kompanije izbjegavaju plaćanje poreza u domovini. Tadić traži da se to zakonski regulira, navodeći kako bi u slučaju prodaje neke off-shore tvrtke Srbija ostala kratkih rukava, dok s druge strane u krizi te iste tvrtke traže pomoć od države. Kako je formalni vlasnik najveće kompanije u Srbiji, Delta holdinga, upravo Miškovićeva ciparska off-shore kampanja, ne treba sumnjati kome je bio usmjeren Tadićev govor.

Miroslav Mišković i Milka Forcan

Mišković je, prema nekim izvorima, burno reagirao na Tadićevu prozivku, pa je Milka Forcan, koja je godinama slovila za osobu vrlo blisku aktualnom srpskom predsjedniku, zbog toga rekla zbogom prvom čovjeku Delte. To je jedna od nekoliko priča o odlasku koje kruže Srbijom nakon što je Milka Forcan, najmoćnija poslovna žena u zemlji, krajem prošlog tjedna objavila da nakon dvadeset godina napušta Deltu kako bi se bavila konzultantskim poslovima i lobiranjem.

Drugi spominju koncepcijski sukob na liniji Mišković - Forcan, jer se vlasnik Delte nakon prodaje maloprodajnog lanca Delta Maxi (koju su iz Delte već demantirali) navodno namjerava povući iz trgovine i posvetiti se investicijskim fondovima i poljoprivredi. Za dio medija odlazak Forcan i nije iznenađenje, oni upozoravaju da se udaljila od Miškovića još 2008. godine, kada je osnovala Deltin ured za međunarodne odnose.

Kao potpredsjednica najjače tamošnje kompanije, Milka Forcan srpski je pandan Ljerke Puljić, potpredsjednice Todorićevog Agrokora, a naši su je mediji promovirali u vrijeme kada su Mišković i Todorić planirali stvaranje balkanskog trgovačkog lanca. Kako Mišković, baš kao i Ivica Todorić, izbjegava medije, Forcan se umjesto njega pojavljivala u javnosti, osvajajući pritom nagrade za najbolje stiliziranu javnu osobu.

Celebrity status ove poslovne žene potvrđuju i dvije grupe obožavatelja na Facebooku: Milka Forcan Fan Club i Ljubitelji lika, dela i tela Milke Forcan, čiji se članovi, zaokupljeni njezinim izgledom, ne zamaraju previše njezinim zaokretom u karijeri. U Ženskoj vladi srbije, projektu koji je imao za cilj promovirati žene na javnim funkcijama, Forcan je prije nekoliko godina bila izabrana za ministricu trgovine i turizma. S obzirom da nema više obaveza prema Delti, Forcan možda odluči i da, umjesto pokretanja privatnog biznisa, u političkoj praksi testira svoju popularnost.