REZANJE NAMETA

Naknade za vode i šume niže 25 posto

28.05.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Neporezna davanja za vode, šume i turističku zajednicu smanjit će se linearno za 25 posto, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici. Time će se privatni sektor rasteretiti za 400 do 500 milijuna kuna godišnje

Vlada je predložila izmjene nekoliko zakona, kao i uredbe kojima bi se te naknade smanjile.

Naknada za šume,
koja je dosad iznosila 0,07 posto od ukupnih prihoda svih pravnih osoba, smanjit će se na 0,0525 posto, čime će Hrvatske šume izgubiti 115 milijuna kuna na godišnjoj razini. 'Da bi se prilagodila novonastaloj situaciji, tvrtka će provesti intenzivnije mjere štednje', rekao je Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja.

Vodni doprinos također se reže za 25 posto, a time će se davanja gospodarstva smanjiti za 135 milijuna kuna na godišnjoj razini. Uredba kojom se to propisuje stupa na snagu za osam dana.

Zakonskim izmjenama Vlada je predložila promjene kod obveznika plaćanja članarine turističkim zajednicama za oko 5 posto te smanjenje stope članarine za 20 posto, pa će tako ukupno smanjenje biti oko 25 posto. Time će poduzetnici godišnje uštedjeti pedestak milijuna kuna.

Prošlotjednim smanjenjem spomeničke rente i sada smanjenjem naknade za šume, vodnog doprinosa i članarine turističkim zajednicama gospodarstvo će na godišnjoj razini uštedjeti 400-500 milijuna kuna, poručio je Pankretić.