ZANIMLJIVA LOGIKA VLADE

Nemali pad BDP-a veseli Šukera i Kosor

28.05.2010 u 16:44

Bionic
Reading

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno je manji za 2,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Procijenjeni pad BDB-a nadmašio je prognoze većine ekonomskih analitičara, koji su u prosjeku očekivali pad od dva posto

U prvim rekcijama na procjenu DZS-a premijerka Jadranka Kosor naglasila je pozitivan trend koji ukazuje na usporavanje pada BDP-a. 'Pad BDP-a iznosio je 2,5 posto, ali to je najmanje zabilježen pad otkako smo ušli u krizu', komentirala je premijerka negativan rezultat ekonomije u prva tri mjeseca. 'To nam daje za pravo tvrditi da ćemo imati rezultate do kraja godine, ali samo ako bez straha i zadrške provedemo mjere', zaključila je s optimizmom Kosor.

Komentirajući pad BDP-a u prvom tromjesječju, Ivan Šuker je kazao kako to nije neočekivano. 'To nije ništa neočekivano. Dapače, vidite da je manje od onoga što su mnogi ekonomski analitičari govorili. To je nešto što je u našim projekcijama zacrtano. Prema tome, ništa iznenađujuće, ali ohrabrujuće', kazao je.

Prva procjena kretanja BDP-a pokazuje nastavak pada tromjesečnog BDP-a, ali i daljnje usporavanje pada s obzirom da je to najniža stopa pada od početka prošle godine kada je hrvatsko gospodarstvo počelo bilježiti negativne stope. Tako je BDP u prvom kvartalu 2009. na godišnjoj razini realno pao za 6,7 posto, u drugom za 6,3 posto, pad je u trećem tromjesečju usporen na 5,7 posto, a u četvrtom tromjesečju prošle godine na 4,5 posto.

Po podacima DZS-a, hrvatski je BDP u prošloj godini u odnosu na 2008. godinu realno pao za 5,8 posto, na što je najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital.

DZS je danas objavio prvu procjenu, a iz Zavoda najavljuju da će potpuno priopćenje o procjeni tromjesečnog BDP-a za prvo tromjesečje ove godine biti objavljeno 30. lipnja.

Devet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procijenilo je da će pad gospodarstva u prva tri mjeseca ove godine iznositi između 1,2 i 2,5 posto. U prosjeku, očekivali su pad BDP-a od dva posto.